Nieuwe behandeling voor hartfalen
nieuws
Het OLV Ziekenhuis in Aalst introduceert als eerste Belgische ziekenhuis een nieuwe innovatieve chirurgische techniek voor hartfalen op basis van het Revivent™ Myocardial Anchoring System.
Elk jaar worden bijna 20.000 landgenoten getroffen door hartfalen. Bij zowat 70 procent van alle hartfalenpatiënten is deze aandoening veroorzaakt door een onvoldoende bloedtoevoer naar de hartspier ten gevolge van een eerdere hartaanval. Bij een hartaanval sterft een deel van de hartspier af. 3
Dat kan de goede werking van het hart belemmeren. Naarmate de pompfunctie van het hart is aangetast, wordt het voor de patiënten moeilijker om nog inspanningen te leveren. Vaak kunnen zij ook eenvoudige dagelijkse activiteiten nog slechts moeizaam uitvoeren. Soms gaat het afgestorven deel van het hart zich als een zak uitstulpen. Dat vermindert de goede werking van het hart nog verder. Bij elke pompbeweging wordt immers maar een deel van het opgepompte bloed naar de organen gestuurd. De rest vloeit naar het beschadigde deel, van waaruit het niet meer wordt doorgepompt.
Vooral patiënten bij wie de voorwand of de punt van de linker hartkamer is beschadigd en uitstulpt als gevolg van een zwaar infarct, komen in aanmerking om met de nieuwe chirurgische ‘ankertechniek’ te worden behandeld. Bij de klassieke behandeling wordt het hart tijdelijk stilgelegd om de zakvormige uitstulping chirurgisch weg te snijden. Omwille van het risicovolle karakter van die klassieke ingreep werd soms beslist om dergelijke patiënten niet te behandelen. Met de nieuwe techniek kunnen veel van die patiënten nu wel behandeld worden. De beschadigde hartwand wordt ‘dicht gereefd’. Hiervoor zijn slechts enkele kleine gaatjes in de hartwand vereist en hoeft de werking van het hart niet stilgelegd te worden.