- dossierDiabetes- en afslankmedicijn Mounjaro: meer gewichtsverlies dan Ozempic
- dossierInsulineresistentie: symptomen en hoe omkeren?
- dossierPijn in de borsten: hinderlijk maar meestal onschuldig
- nieuwsManhaé: natuurlijke voedingssupplementen om symptomen menopauze te verlichten
- dossierPMDD: heel ernstige vorm van PMS
Door de menopauze met online coach
nieuws
Ook al hebben ze een gezonde levensstijl, vrouwen in de menopauze komen gemiddeld drie kilogram bij. De hormonen slaan op hol en de extra kilo’s stapelen zich op in de buikstreek, met alle gevaren van dien. Meer bewegen is de beste remedie. De Kilootje minder-campagne van de Christelijke Mutualiteit besteedt daarom nu extra aandacht aan vrouwen in de overgang.
Volgens de meest recente cijfers van de Gezondheidsenquête heeft 41 procent van de vrouwen een BMI van meer dan 25 en dus kampt met overgewicht. Voor bijna 15 procent ligt het BMI boven de 30, wat wijst op zwaarlijvigheid. Mannen zijn er nog altijd beduidend slechter aan toe, maar de dames lijken helaas aan een inhaalbeweging bezig.
Het gemiddelde BMI stijgt met de leeftijd. Bij vrouwen komt het gemiddelde BMI vanaf 45 jaar boven de aanbevolen bovengrens van 25 uit (zie tabel 3). Met andere woorden, in de leeftijdsfase waarin de menopauze plaatsvindt, kampen veel vrouwen met overgewicht of zelfs zwaarlijvigheid.
Wetenschappelijk wordt aangenomen dat vrouwen gemiddeld drie kilogram bijkomen in de menopauze. De gewichtstoename kent verschillende oorzaken. Door humeurschommelingen zoeken vrouwen soms troost in zoetigheden of een vette hap. Verder vertraagt het metabolisme en heeft men vanaf 40 à 45 jaar gemiddeld 200 calorieën per dag minder nodig om op gewicht te blijven. En uit de Gezondheidsenquête blijkt dat bijna zes op de tien vrouwen te weinig bewegen om een positieve impact op de gezondheid te hebben.
Tegen de leeftijd van 50 jaar verlies je spiermassa en komt vetmassa in de plaats. Tijdens de menopauze gaan de lichaamsvormen veranderen. Waar voorheen het vet zich op de heupen en billen nestelde, verplaatst het zich nu eerder naar de buik. Dat is niet onschuldig, een grotere buikomtrek verhoogt het risico op aandoeningen zoals hart- en vaatziektes en diabetes type 2.
De oplossing lijkt evident: evenwichtiger eten en vooral meer bewegen. Maar hoe begin je eraan? Waar haal je de motivatie? De Kilootje minder-coach richt zich dit jaar in het bijzonder op vrouwen in de menopauze, met het achtpuntenplan om zich zonder extra kilo’s voorbij de overgang te bewegen.
Meer dan 106 000 Vlamingen werken intussen online aan hun gewicht via de Kilootje minder-coach. Dat de coach werkt, bleek uit een wetenschappelijk onderzoek in 2011 met de steun van de Vlaamse overheid. Deelnemers aan de Kilootje minder-coach eten op termijn gezonder en bewegen meer dan mensen die zich niet laten coachen. Het resultaat is een duurzaam gewichtsverlies, gezondheidswinst en een hogere levenskwaliteit. Uit de gezondheidseconomische evaluatie blijkt ook dat de investering in de coach zichzelf terugverdient en voor de ziekteverzekering zelfs kostenbesparend werkt.
De Kilootje minder-coach is gratis en kun je raadplegen via www.kilootjeminder.be.