Griepgevoel bij menstruatie

dossier

Sommige vrouwen ervaren griepverschijnselen rond de menstruatie. Zo’n ‘menstruatiegriep’ is eigenlijk geen echte griep, Het is een vorm van premenstrueel syndroom (PMS), dat symptomen kan veroorzaken die lijken op die van griep.

Lees ook: Het premenstrueel syndroom (PMS): symptomen en behandeling

Tot wel 90% van de vrouwen hebben PMS-klachten. Die klachten kunnen mentaal en fysiek zijn, en komen voor in verschillende gradaties. Meestal zijn de symptomen wel draaglijk, maar bij 5% is er sprake van PMDD: premenstruele dysfore stoornis. PMDD kan ernstige psychische problemen veroorzaken, zoals depressie, angst, stemmingswisselingen en zelfs suïcidale gedachten. 

Bij menstruatiegriep heb je last van griepverschijnselen. Klachten kunnen starten na de ovulatie en duren tot enkele dagen voor de menstruatie. 

Lees ook: HMB: Hevig menstrueel bloedverlies

Symptomen menstruatiegriep

Getty_voedselvergiftiging_buikpijn_2023.jpg

© Getty Images

Vrouwen met menstruatiegriep kunnen last hebben van:

  • Spierpijn
  • Diarree
  • Vermoeidheid
  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid en braken

Lees ook: Sport als pijnstiller bij pijnlijke maandstonden?

Waarom een grieperig gevoel bij de menstruatie?

Zorgverleners weten niet precies wat menstruatiegriep en PMS veroorzaakt, maar vermoedelijk heeft het te maken met veranderingen in hormonen en chemische stoffen tijdens je menstruatiecyclus.

  • Oestrogeen en progesteron zijn hormonen die je menstruatiecyclus helpen reguleren. Ze schommelen voor en na de eisprong. Als je niet zwanger wordt, dalen de niveaus net voor je menstruatie. Deze daling in hormonen kan hoofdpijn, stemmingswisselingen, vermoeidheid en andere PMS-symptomen veroorzaken.
  • Chemische stoffen genaamd prostaglandines kunnen ook bijdragen aan PMS. Voordat je ongesteld wordt, geven cellen in het slijmvlies van je baarmoeder prostaglandines af. De prostaglandines helpen je baarmoeder bij het op gang komen van je menstruatie. De prostaglandines helpen je baarmoeder om samen te trekken en het baarmoederslijmvlies af te scheiden tijdens de menstruatie. De samentrekkingen zijn de krampende pijnen die je voelt. Prostaglandines die door je baarmoeder worden geproduceerd, kunnen ook diarree, misselijkheid en soms zelfs lichte koorts veroorzaken voordat je ongesteld wordt.”

Lees ook: Alles over de menstruatiecyclus

Wat kan je doen tegen het griepgevoel voor je menstruatie?

Er zijn verschillende manieren om menstruatiegriep te verlichten:

  1. Gezond eten: Bepaalde voedingsmiddelen PMS-symptomen verminderen. Probeer wat meer fruit en groenten te eten, magere eiwitten, noten en zaden en Omega-3 vetzuren. En vermijd dierlijke eiwitten, caffeine, geraffineerde suikers, zout en verzadigde vetten.
  2. Meer calcium: Calcium kan PMS-symptomen verbeteren, vooral stemmingswisselingen. Je kan bijvoorbeeld wat meer noten en zaden eten, of meer magere zuivelproducten. Indien nodig kun je ook calcium binnenkrijgen via supplementen. Maar te veel calcium binnenkrijgen kan ook een risico inhouden, laat je dus zeker bijstaan.
  3. NSAID’s: Ontstekingsremmers kunnen krampen en pijn verlichten.
  4. Warme kompressen: Warmwaterkruiken, kersenpitjes en warme baden kunnen krampen en spierpijn aanpakken.
  5. Regelmatig bewegen: Streef naar 30 minuten matig intensieve lichaamsbeweging per dag, vijf dagen per week - of 150 minuten per week. Hardlopen, stevig wandelen en fietsen zijn geweldige manieren om in beweging te komen.
  6. Stoppen met roken
  7. Voldoende slapen: Zorg voor ten minste zeven uur slaap per nacht.
  8. Stress verminderen: Dit kan door middel van beweging, slaap en ontspanningsmethoden zoals yoga en meditatie.

Lees ook: Kan het kwaad als je de pil doorneemt?

Bronnen:

https://www.webmd.com
https://health.clevelandclinic.org

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram