2.400 vroegtijdige sterfgevallen door luchtvervuiling
nieuws
Wetenschappers schatten dat luchtvervuiling in Groot-Brittannië jaarlijks goed is voor zo'n 24.000 vroegtijdige sterfgevallen. Een extrapolatie van die gegevens naar België zou betekenen dat vervuiling in Vlaanderen jaarlijks minstens 2.400 vroegtijdige sterfgevallen veroorzaakt. Astma, bronchitis en andere ademhalingsstoornissen hebben hierin het grootste aandeel. Bovendien zou een hartaanval op vijftig veroorzaakt worden door luchtvervuiling. Dat meldt De Huisarts. Het bevestigt zo een rapport van de Vlaamse Milieuholding.
Einde maart zorgden stilliggende luchtmassa's in Vlaanderen voor concentraties schadelijke stoffen die alle veiligheidsgrenzen doorbraken. En in normale toestand behoort onze lucht al tot de drie meest vervuilde ter wereld. Grote boosdoener is de auto waarvan de uitlaat ernstige gezondheidsproblemen kan meebrengen. Vooral het ademhalingsstelsel heeft te lijden van intrinsiek gevaarlijke uitlaatgassen als koolmonoxide, benzeen, formaldehyde, waterkoolstoffen, lood en honderden andere componenten waarvan het effect minder bekend is.
Verschillende uitlaatgassen hebben ook een schadelijke invloed op het bloed en het hart. Per vijftig hartaanvallen, zo schatten Engelse onderzoekers, wordt er één veroorzaakt door luchtvervuiling. Lood interfereert met de normale vorming van rode bloedcellen door het afremmen van belangrijke enzymen. Dat kan aanleiding geven tot bloedarmoede. Benzeen is schadelijk voor het beendermerg.
Blootstelling aan lood kan een nefaste invloed hebben op het gedrag en de mentale functies die belangrijk zijn voor het leren en het geheugen. Duitse onderzoekers suggereren dat de impact van lood op het zenuwstelsel toeneemt met de leeftijd. Ook het immuunstelsel schijnt bijzonder kwetsbaar te zijn voor de gevolgen van luchtverontreiniging; de verdediging tegen kankergezwellen kan zo aangetast worden.
Het is niet de eerste keer dat dit probleem gesignaleerd wordt. In december meldde de Vlaamse Milieumaatschappij in haar Mira-rapport dat lucht- en lawaaivervuiling in Vlaanderen tot een verlies leidt van 36.000 gezonde levensjaren. Elke inwoner verliest met andere woorden vijf gezonde levensmaanden door een ongezond milieu.
Een ander Brits onderzoek vond dat kleine kinderen meer last hebben van hoesten naarmate ze dichter bij een grote verkeersweg wonen. Het verschil nam toe met 3 procent per 100 meter afstand overdag en met 2 procent 's nachts. Volgens onderzoekers van de universiteit van Leicester werd een duidelijk bewijs geleverd dat kleine partikels bijzonder irritant zijn voor de luchtwegen. De partikels dringen zo diep door in het longweefsel dat het natuurlijke opruimmechanisme van ongewenst stof niet meer werkzaam is. Het effect van de nabijheid van druk autoverkeer is zo duidelijk dat de onderzoekers er voor pleiten om daarmee rekening te houden bij de planning van nieuwe wegen.
Lees ook: Lood: opgelet, een onzichtbare vijand