Wat zijn die witte plekjes op je tanden (ontkalking)?
In dit artikel
Wat zijn die witte plekjes op je tanden (ontkalking)?
dossier
Witte vlekjes op de tanden noemt men ook ontkalking van de tanden. Het kan onder meer een gevolg zijn van
tandplak en tandsteen of van onvoldoende tandglazuur. Het beste is om ontkalking te voorkomen want van zodra de witte plekjes zich gevormd hebben, kan enkel een behandeling door de tandarts je er vanaf helpen.
Lees ook: Wat zijn de symptomen van tandbederf en hoe kan je het voorkomen?
Oorzaken witte vlekjes op tanden
© Getty Images
Het ontkalkingsproces gebeurt door bacteriën. Als bacteriën lang op je tanden blijven zitten, vormen ze tandplak en tandsteen. Ze produceren ook organische verbindingen en zuren wanneer ze
suikers verteren. Na verloop van tijd beginnen deze zuren het tandglazuur (de buitenste laag van de tand) af te breken, waardoor calcium en andere mineralen vrijkomen. Dit laat permanente witte vlekken of verkleuringen achter op de tanden.
Er zijn verschillende redenen voor het afbreken van het tandglazuur:
- Voeding: zure voeding, zoals citrusvruchten of frisdrank kunnen het tandglazuur ernstig beschadigen en leiden tot ontkalking van de tanden. Ook een calciumtekort kan leiden tot ontkalking. Calcium is essentieel voor een gezond gebit. Je vindt dit mineraal onder andere in zuivelproducten. Hetzelfde geldt voor fosfor. Deze voedingsstof vind je bijvoorbeeld in kip, zeevruchten, zuivel en volle granen.
- Fluorose: te veel fluoride kan bij jonge kinderen fluorose of witte vlekjes op de tanden veroorzaken. Fluoride is een ingrediënt in tandpasta en vaak zit het ook in drinkwater.
- Emailhypoplasie: dit betekent dat je minder tandglazuur hebt dan normaal. Dat kan het gevolg zijn van een voedingstekort dat mineraalverlies in de tand veroorzaakt. Oorzaken zijn aandoeningen zoals coeliakie, waarbij het lichaam moeite heeft om voedingsstoffen op te nemen vanwege een verzwakt immuunsysteem. Ook antibiotica kunnen de opname van voedingsstoffen verstoren. Bovendien kan roken tijdens de zwangerschap deze aandoening bij kinderen veroorzaken.
- Ophoping van tandplak: witte vlekken op de tanden kunnen ook ontstaan door een ophoping van bacteriële tandplak. Dit is het gevolg van slechte tandhygiëne, zoals niet regelmatig poetsen of flossen.
- Beugel: witte vlekjes op de tanden ziet men ook vaak na het dragen van een blokjesbeugel. Met een beugel is het moeilijker om de tanden goed te reinigen op de plaats waar de blokjes zitten. Daardoor kan zich tandplak ophopen en kan demineralisatie optreden.
Lees ook: Hoe kan je gele tanden en tandverkleuring voorkomen?
Wat kan je doen?
Je kan witte plekken op de tanden voorkomen door je tanden goed te poetsen (twee keer per dag) en te flossen (ten minste één keer per dag). Let er verder op dat je niet te veel zure en zoete voeding eet. Eventueel kan je een calciumsupplement nemen om je gebit te beschermen. Gebruik ten slotte tandpasta met fluoride. Fluoride helpt bij het remineralisatieproces dat het tandglazuur versterkt en cariës (
tandbederf) voorkomt.
Als je al witte vlekjes hebt op je tanden, kan je er zelf helaas niks aan doen. Aangezien het probleem in de glazuurlaag van je tanden zit, kan de tandarts de vlekjes ook niet wegschuren zonder schade aan je tanden te veroorzaken. Bleachen is daarom ook geen oplossing. Wat je wel kan doen, is facings over je tanden laten plaatsen. Ze zijn gemaakt uit porselein, een harde en sterke materiaalsoort die lang meegaat. Het nadeel is dat facings vrij duur zijn.
Lees ook: Is het ongezond om je tandenborstel te delen?
Laatst bijgewerkt: juni 2023
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.