Waarom zijn gaatjes in je tanden besmettelijk?

dossier

Het klinkt misschien verrassend, maar tandbederf (cariës) kan daadwerkelijk besmettelijk zijn. Vooral kinderen zijn hier gevoelig voor, omdat hun gebit nog volop in ontwikkeling is. Hoe kan je gaatjes in je tanden ‘doorgeven’?

Lees ook: Wat zijn de symptomen van tandbederf en hoe kan je het voorkomen?

Cariës (tandbederf) is besmettelijk

Hoewel gaatjes zelf niet besmettelijk zijn, kunnen de bacteriën die ze veroorzaken van persoon op persoon worden doorgegeven. De bacteriën die leiden tot cariës, zoals Streptococcus mutans en Lactobacillus, kan je overdragen via speeksel. Dit kan gebeuren via direct contact, zoals bij een kus, of indirect wanneer je bijvoorbeeld een lepel of een tandenborstel deelt. 

De bacteriën kan je dus doorgeven, maar dit betekent niet automatisch dat iemand een gaatje krijgt. Andere factoren als voeding en mondhygiëne spelen een belangrijke rol. Bovendien zijn kinderen bijzonder vatbaar voor het ontwikkelen van gaatjes na blootstelling aan bacteriën die cariës veroorzaken. Dit komt omdat hun tanden nog in ontwikkeling zijn en het glazuur dunner is dan bij volwassenen.

Lees ook: De 3 do's en don'ts bij het tanden poetsen

Tips om besmetting van gaatjes te voorkomen

Gelukkig kan je het een en ander doen om de overdracht van bacteriën te beperken, bij jezelf en bij je kinderen:

  1. Draag zorg voor je eigen tanden: Poets je tanden twee keer per dag en flos dagelijks. Hiermee verminder je het aantal schadelijke bacteriën in je mond.
  2. Vermijd speekseloverdracht: Gebruik apart bestek en stop de fopspeen van je kind niet in je eigen mond.
  3. Beperk suikerinname: Suikers zijn de brandstof voor cariës-veroorzakende bacteriën. Door minder suiker te eten, verlaag je het risico op gaatjes.
  4. Leer je kinderen goede mondhygiëne: Begin met poetsen zodra de eerste tanden doorkomen. Gebruik een kleine hoeveelheid tandpasta en help kinderen met poetsen tot ze zo’n 8 à 10 jaar zijn.

Lees ook: Hoeveel tandpasta hebben volwassenen en kinderen nodig om hun tanden goed te poetsen?

Lees ook: Waarom tong poetsen of schrapen?

Gaatjes: genezen of herstellen?

Eenmaal je een gaatje hebt, kan het niet meer uit zichzelf genezen. Een tandarts kan het beschadigde deel van de tand verwijderen en het gaatje vullen. Preventie is de sleutel. Ga regelmatig op controle bij je tandarts om beginnende gaatjes vroegtijdig te ontdekken en te laten behandelen.

Lees ook: Welke tandpasta is geschikt voor baby’s, peuters en kleuters?

Bronnen:
https://iris.who.int
https://my.clevelandclinic.org
https://www.mayoclinic.org
https://www.webmd.com


Laatst bijgewerkt: januari 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram