Voor jou gelezen op De Standaard

Meer jongeren grijpen sneller naar oordopjes

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws 15 procent van de jongeren gebruikt gehoorbescherming op festivals. In 2011 beschermde slechts 3 procent van de jeugd zich tegen lawaai en luide muziek. Dat blijkt uit onderzoek van de UAntwerpen bij 550 jongeren. ‘We zijn er nog lang niet, maar de preventiecampagnes hebben dus effect, en dat is hoopgevend’, zegt onderzoekster van UAntwerpen Annick Gilles.

Uit eerder onderzoek van de UAntwerpen bleek dat drie Vlaamse jongeren op vier tijdelijk last hebben van tinnitus (oorsuizen). Een op de vijf wordt er zelfs permanent mee geconfronteerd. Preventiecampagnes om jongeren bewust te maken van het risico op oorbeschadiging bleken succesvol te zijn. ‘Iets minder is de max’ of ‘Help ze niet naar de tuut’ zijn campagnes die gevoerd werden door de overheid.

Voor de doctorale studie van Gilles werden 550 jongeren voor en na de campagne bevraagd. ‘Wat we hebben vastgesteld is dat wie in contact kwam met de campagne of andere initiatieven, opvallend meer de intentie heeft om gehoorbescherming te gebruiken’ aldus de onderzoekster.

Ze voegt eraan toe dat veel jongeren bang zijn geworden voor te luide muziek. ‘Gehoorschade baart hen nu meer zorgen, omdat ze weten dat het permanent kan zijn. Het taboe rond gehoorbescherming is doorbroken. De cijfers zijn hoopgevend, want ze geven aan dat campagnes nuttig zijn, maar de strijd is nog niet gestreden’, klinkt het.

‘Luidere muziek niet nodig’

De nieuwe lawaaiwetgeving van de Vlaamse Overheid heeft heel wat reacties uitgelokt. Gilles heeft in haar onderzoek gepeild naar hoe Vlaamse jongeren de nieuwe maatregelen die muziek luider dan 100 decibel verbieden, ervaren. De onderzoekster zegt dat ‘de meeste jongeren er geen probleem mee hebben. Ze vinden nog luidere muziek niet nodig. De huidige situatie vinden ze best oké: de muziek is voldoende luid en het is nog mogelijk om met elkaar te communiceren tijdens een optreden’.

Voor de studie werden ook gehoortesten uitgevoerd bij 87 jongeren. Zoals eerder onderzoek al heeft aangetoond, blijkt ook nu dat een vijfde permanent oorsuizingen ervaart. ‘De jongeren beschikken wel over een normale gehoorfunctie, behalve wanneer het op het verstaan van spraak bij ruis aankomt. Daar presteren de jongeren met tinnitus duidelijk minder. Dit onderzoek toont dus aan dat er ergens tussen het oor en de hersenen schade is. Via verder onderzoek willen we de oorzaak achterhalen’, klinkt het.

In de context van het festivalseizoen waarschuwt de onderzoekster voor psychologische gevolgen van oorsuizingen. ‘Het kan een grote invloed op je leven krijgen, zoals afgeleid worden in een stille ruimte, bijvoorbeeld bij het studeren of ‘s avonds bij het slapen gaan. Tinnitus kan leiden tot depressies en in extreme gevallen zelfs tot zelfdoding’, aldus Gilles.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20140630_01161802


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram