Belastingverhoging op sigaretten leidt tot minder zware rokers

123-sigaret-geld-asbak-170_091.jpg

nieuws De meeste mensen denken dat zware rokers het meest resistent zouden zijn voor een prijsstijging. Dat blijkt echter niet het geval te zijn, zo stellen Amerikaanse onderzoekers in het vakblad Tobacco Control.

De onderzoekers vroegen ruim 7000 rokers hoe veel ze rookten. Drie jaar later werden de rokers opnieuw ondervraagd. Toen het onderzoek startte, rookten de proefpersonen gemiddeld zestien sigaretten per dag. Na drie jaar waren dat er nog veertien per dag. In die periode was de prijs van een pakje gemiddeld opgelopen van 3,96 dollar (in 2001) naar 4,41 dollar (in 2004).

Van proefpersonen die in 2001 zo’n 40 sigaretten per dag rookten, verwachtten de onderzoekers dat ze drie jaar later dagelijks elf sigaretten minder zouden roken. Maar rokers die in staten woonden waar de belasting met minstens 35 procent steeg, rookten dagelijks veertien sigaretten minder. De onderzoekers verwachtten dat mensen die twintig sigaretten per dag rookten, bij een prijsstijging van minstens 35 procent, dagelijks twee sigaretten minder zouden gaan roken. Dat bleek slechts één sigaret minder te zijn. De belasting had dus een veel groter effect op de zware dan op de matige roker.

De onderzoekers keken ook naar andere factoren, bijvoorbeeld het rookverbod op het werk en in de horeca. Maar geen enkele factor bleek het aantal sigaretten zo sterk te beïnvloeden als de prijs.

Wel wijzen de onderzoekers erop dat zware rokers wellicht meer worden aangemoedigd door familieleden of hun arts om te stoppen. Ook gezondheidsproblemen kunnen een sterke motivator zijn voor het afbouwen van het aantal sigaretten per dag.


Laatst bijgewerkt: januari 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram