Moet u schrik hebben van de ziekenhuisbacterie?

nieuws Mensen die in een ziekenhuis of een woonzorgcentrum worden opgenomen en hun familieleden, maken zich vaak ongerust over het risico op een zogenaamde ziekenhuis- of zorginfectie. Dat is niet helemaal onterecht. Volgens een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) loopt 6% van de Belgische ziekenhuispatiënten, of ruim 100.000 patiënten per jaar, een ziekenhuisinfectie op.

Vooral de intensieve afdelingen voor volwassenen (1 op 4) en pasgeborenen (meer dan 1 op 10) scoren hoog. Vrouwen in de kraamklinieken lopen het laagste risico op een infectie (1%). Door die complicaties moeten veel patiënten langer in het ziekenhuis blijven. Bovendien zouden er in ons land elk jaar zowat 2.600 patiënten overlijden ten gevolge van een ziekenhuisinfectie.

Ook bewoners van woonzorgcentra vormen een kwetsbare groep. Volgens een studie uit 2005 werd bij bijna 1 op 5 (18%) van de personen in Vlaamse woonzorgcentra MRSA vastgesteld (dragerschap van deze resistente bacterie).
Daarom voert de Vlaamse overheid sinds enkele jaren een campagne ter bestrijding van zorginfecties, en worden in ziekenhuizen en in woonzorgcentra allerlei maatregelen genomen om de verspreiding van MSRA te voorkomen, waarbij een zorgvuldig antibioticagebruik en handhygiëne cruciaal is. Men schat dat met preventieve maatregelen ongeveer 30% van de ziekenhuisinfecties vermeden kunnen worden.
De overheid volgt de situatie ook op en registreert de frequentie van bepaalde ziekenhuisinfecties. Daaruit blijkt dat er aanzienlijke verschillen tussen de ziekenhuizen bestaan. De gegevens per ziekenhuis worden echter niet bekendgemaakt.
Het gaat hoofdzakelijk om infecties van de urinewegen, de luchtwegen (bv. een longontsteking), (postoperatieve) wondinfecties of een bloedbaaninfectie (een septicemie). Dergelijke infecties treden vooral op bij kwetsbare patiënten - vaak op hoge leeftijd - die kampen met een verminderde immuniteit, herhaaldelijk of lang behandeld worden met antibiotica en/of lijden aan een of meerdere ernstige aandoeningen of verwondingen (bv. na een operatie, doorligwonden, enz.).

Zowat een kwart van deze ziekenhuisinfecties wordt veroorzaakt door een bepaald type van stafylokok, de Staphylococcus aureus. Dit is de belangrijkste oorzaak van wondinfecties. Deze bacterie komt van nature bij meer dan een kwart van de mensen voor op de huid, het neusslijmvlies, de keel, de bilspleet enz. (het is een zogenaamde commensale bacterie). In het dagelijks leven is deze bacterie onschadelijk. Pas bij verminderde weerstand, huidbeschadigingen, wonden enz. kan zij infecties veroorzaken. Deze bacterie is bijvoorbeeld vaak verantwoordelijk voor steenpuistjes en ontstoken wondjes.

Een andere veel voorkomende ziekenhuisbacterie is Clostridium difficile die in ziekenhuizen de voornaamste oorzaak van diarree is.
Recent nog waarschuwde de Hoge Gezondheidsraad voor de verspreiding van de zogenaamde CPE-bacteriën (Carbapenemase Producing Enterobacteriaceae) in de Belgische ziekenhuizen. Tijdens de eerste tien maanden van 2011 werden in drie ziekenhuizen epidemieën en in een twaalftal instellingen sporadische gevallen van CPE vastgesteld. De opkomst van de bacteriën is verontrustend, want de mogelijke behandelingen bij besmette patiënten zijn erg beperkt omdat deze bacterie resistent is tegen de meeste antibiotica.

Meer info
www.nsih.be
www.zorg-en-gezondheid.be/Ziektes/Zorginfecties-ziekenhuizen/
www.zorginfecties.be/


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram