Wanneer is besnijdenis medisch noodzakelijk?

nieuws Een besnijdenis of circumcisie is het operatief wegsnijden van de voorhuid van de penis, zodat de eikel wordt blootgelegd. De meest voorkomende reden om in ons land een circumcisie uit te voeren is een te nauwe voorhuid (fimose) waardoor problemen optreden bij het plassen of bij het schoonhouden van de eikel. Ook voor terugkerende ontstekingen van de eikel, kan een besnijdenis een goede oplossing zijn. Bepaalde godsdiensten (o.m. joden en moslims) schrijven besnijdenis van jongens voor.

De Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU) beschrijft in een nieuwe behandelrichtlijn wanneer een besnijdenis of circumcisie medisch noodzakelijk is: als de conservatieve behandeling (meestal een zalf) niet of onvoldoende resultaat heeft en de voorhuid verwijderd moet worden. Dit geldt dan bij specifieke aandoeningen, bijvoorbeeld chronische ontstekingen, klachten door een vernauwing van de voorhuid, of bij verdenking van een kwaadaardige aandoening.

1. Medisch noodzakelijke circumcisie bij volwassenen
1. Roodschilferende (papulosquameuze) afwijkingen van de eikel en de voorhuid: ontsteking van de eikel (Zoon balanitis).
2. Chronische infecties:
• Herhaalde ontstekingen van de eikel (recidiverende balanitis) en van de voorhuid (balanoposthitis) die niet goed reageert op een conservatieve behandeling;
3. Bij verdenking van een (pre)cancereuze afwijking wanneer een lokale verwijdering niet mogelijk is zoals:
• Lichen Sclerosis
• Plaveiselcel carcinoma (in situ)
• Verruceus carcinoom (Buschke-Löwenstein tumor)
4. Fimose (vernauwde voorhuid) die leidt tot seksuele en/of hygiënische klachten.

2. Medisch noodzakelijke circumcisie bij kinderen (tot 16 jaar)
1. Fimose of Phimosis (vernauwde voorhuid) met (vermoeden van) Lichen Sclerosus
2. Fimose met herhaalde ontstekingen van de eikel èn onvoldoende resultaat na behandeling met hormoonzalf en het voorzichtig terugtrekken van de huid (progressieve retractie).
3. Herhaalde urineweginfecties bij jongens met aangeboren afwijkingen van de urinewegen (bijv kleppen, hooggradige reflux, mega-ureter)
4. Nieuwe fimose na een voorhuidverruimingsoperatie(preputiumplastiek)
5. Niet-herstelbare parafimose ('Spaanse kraag')
6. Herhaalde ontstekingen van de penis en/of de urinewegen bij patiënten die dagelijkse hygiënische verzorging niet toelaten (bijv. ernstige retardatie, autisme e.d.)
7. Aanhoudende fimose die (aanleren van) zelfkatheterisatie bij jongens belemmert èn onvoldoende resultaat van behandeling met hormoonzalf.
8. Fimose met klachten, in combinatie met andere aandoeningen zoals kanker.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram