Kinderen en logeren

dossier Je kind elders laten logeren: soms een noodzakelijk kwaad, soms een manier om even wat tijd voor jezelf te maken. Je kind leert er bovendien zelfstandig door te worden. Sommige kinderen vinden het te gek om bij de grootouders of bij vrienden te gaan overnachten. Maar andere kinderen (én ouders) kunnen een duwtje in de rug gebruiken.

Goed begonnen is half gewonnen

Fotolia_kind-slapen-beer-09-15.jpg
Een verrassing kan leuk zijn, maar als het gaat over ergens anders slapen, dan vertel je je kind dat beter op voorhand. Zo weet je zoon/dochter wat het kan verwachten, vermijd je dat je peuter schrikt omdat hij/zij plots wordt ‘achtergelaten’, en kan logeren iets leuks worden om naar uit te kijken. Voor peuters en kleuters vertel je dat best niet té lang vooraf, want zij kunnen nog niet zo goed tijd inschatten. Een dag op voorhand is voor hen voldoende. Voor iets oudere kinderen mag dit gerust wel een aantal dagen vooraf.

Samen wennen aan het idee

Is je kind niet blij met het nieuws van de komende logeerpartij? Door je kind vooraf in te lichten, geef je het de tijd om te wennen aan het idee en kan je bespreken waar je kind het eventueel lastig mee heeft. Soms blijkt de bezorgdheid te gaan over kleine, praktische zaken (zal er een lichtje op de gang branden, net zoals thuis?). Andere kinderen vinden het moeilijk om mama/papa te missen en zullen dat geleidelijk aan moeten leren.

Probeer je kind gerust te stellen: veel kinderen vinden (een eerste keer) logeren nogal spannend. Voor jonge kinderen bestaan er verschillende voorleesboeken over het thema logeren die je samen kan doornemen. Je kan ook vertellen over je eigen kindertijd: misschien heb je zelf wel verhalen van toen je ging logeren? Bij jonge kinderen kan een lievelingsknuffel of -boek dat meegaat, troost bieden.

Het logeeradres

Als je kind klein is, ben jij het die als ouder kiest waar het gaat logeren. Leg je kind uit bij wie het gaat overnachten. Het is een goed idee om je kind te vertellen of het wel of niet samen met anderen in de kamer zal slapen, hoeveel nachten het daar zal blijven, en wie hem/haar terug komt ophalen. Overstelp je kind ook niet met meer informatie dan nodig. Dat kan de indruk geven dat logeren een ingewikkelde en stresserende bedoening is.

Is je kind ouder, dan vraagt het misschien zelf of het bij vrienden mag gaan slapen. In dat geval kunnen jullie samen vooraf afspraken maken over waar en bij wie je kind zal verblijven en wanneer en hoe hij/zij terug naar huis zal komen.

Praktische zaken afspreken

Vergeet niet om de mensen bij wie je kind gaat logeren in te lichten over belangrijke praktische zaken: eventuele medicatie, allergieën, of je kind zindelijk is (overdag en ’s nachts), … Geef door op welk nummer je zelf bereikbaar bent in geval van nood. Ook hier geldt: overdrijf ook niet met informatie die je wil doorgeven. Het is niet nodig om in detail te overlopen hoeveel stukken fruit je kind normaal eet en wanneer. Vertrouw erop dat de mensen bij wie je je kind achterlaat verantwoordelijk en competent zijn.

Afscheid nemen

Spreek duidelijk af met je kind en de mensen bij wie het blijft logeren wanneer je je kind komt ophalen. Je kind afzetten en stiekem weg gaan is geen goed idee. Het kan je kind in de war brengen en angstig maken de volgende keer dat het ergens alleen naartoe moet. Zorg dus voor een afscheidsmoment, maar houdt het kort. Een langgerekt afscheid maakt het je kind (en jezelf) dikwijls moeilijker.

Heimwee

Straf je kind niet als het heimwee krijgt. Een kind mag zijn emoties tonen. Wel is het belangrijk dat je kind gaandeweg leert om af en toe weg van mama of papa te zijn. Merk je dat je kind dat nog heel moeilijk vindt? Door geleidelijk aan op te bouwen, zal het steeds meer zelfvertrouwen krijgen om ‘alleen’ te zijn. Begin bijvoorbeeld met een paar uur overdag bij oma en opa om zo op te bouwen naar een nachtje slapen daar.

bron: Groeimee.be

Laatst bijgewerkt: augustus 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram