Evenwicht in je leven

123-p-koppel-ontbijt-eten-170-4.jpg

dossier De combinatie van de opvoeding met je professionele carrière, je relatie, tijd voor vrije tijd en familie is niet altijd evident. Een goede ouder is een blije ouder, wordt vaak gezegd. Als je kinderen vrolijk zijn en gelukkig lijken, maar jij niet meer aan jezelf toekomt, leun dan even achterover en lees hier verder!

De lat niet te hoog leggen
Je bent niet alleen ouder, maar ook (ex-)partner, werknemer, vriend(in), dochter of zoon… Het is niet evident om al deze rollen op een evenwichtige manier met elkaar te combineren. Vaak wil je alles zo perfect doen dat je jezelf wegcijfert. Om meer tijd voor jezelf te krijgen, is het goed om eens te kijken hoe je meer energie kan krijgen uit alle rollen die je vervult. Twee ouders die samen onder één dak opvoeden, steken best af en toe eens de hoofden bij elkaar om hun aanpak op elkaar af te stemmen. Zo verlies je minder energie aan discussies hierover. Als alleenstaande ouder tracht je vaak de afwezigheid van de andere ouder te compenseren. Als je kinderen het goed stellen, kan je jezelf dus al een pluim op je hoed steken voor het creëren van een fijn gezinsklimaat. Alleen al deze bevestiging kan een eyeopener zijn: je hoeft niet de perfecte ouder te zijn. Een goed-genoeg-ouder die zijn best doet, is prima!

Tijd indelen
Je werkschema combineren met kinderen die nood hebben aan structuur, is geen makkelijke taak. Daarom is het goed om je tijdsindeling eens onder de loep te nemen. Wanneer en hoe vaak doe je boodschappen? Een vast boodschappenlijstje of een plek om onmiddellijk te noteren wat je nodig hebt, geeft houvast en vermindert extra bezoekjes aan de winkel. Hoe organiseer je het huishouden, en welke afspraken heb je met je kinderen? Kleine dingen, zoals het feit dat elk gezinslid zorgt dat de eigen vuile was in de wasmand terecht komt en de verzorging van de huisdieren door de kinderen, kunnen een grote impact hebben op jouw stressniveau als je thuiskomt na een lange werkdag. Een onderhoudsschema, een weekmenu, een kalender waarop je in één oogopslag ziet wie wanneer waar moet zijn, en hoe je dit regelt, geeft rust. Al hoef je er ook niet te hard aan vast te houden. Loopt je planning in de soep door onverwachte omstandigheden? Een diepvriesmaaltijd komt dan goed van pas!
Het kan ook helpen om goed voorbereid aan je dag te beginnen. Een gedekte ontbijttafel, boekentassen en schoenen op een vaste plaats, de kleren voor de volgende dag die al klaarliggen: het geeft jou 's ochtends misschien net de tijd die nodig is om rustig een kop koffie te drinken en in de krant te bladeren.

Tijd nemen
Tijd is heel abstract. Een uur lijkt de ene keer een eeuwigheid te duren, en in andere omstandigheden wel voorbij te vliegen. Als je het gevoel hebt jezelf voorbij te lopen, kan het zijn dat je telkens denkt: 'ik ga nog even...' Nog even de was vouwen, nog even een rekening betalen, nog even een belletje doen en de avond is voorbij voor je er erg in hebt. Dan is het goed om je eigen 'me-time' te plannen. Sta eens stil bij wat jou echt plezier geeft. En hoe lang is het geleden dat je eens gewoon niets hebt gedaan? Hou je plannen realistisch: het is waarschijnlijker dat je elke dag een kwartiertje kan onderduiken in je boek dan dat je vier keer per week een looptraining kan doen. Ook kleine tussendoortjes als een warm bad, een kop thee of een spelletje met je kinderen zijn waardevolle relaxtijd. Tracht je zoveel mogelijk bewust te zijn van waar je mee bezig bent, zodat het echt een rustmoment wordt. Geef jezelf een pluim voor elke dag dat je erin geslaagd bent zo'n eilandje van tijd voor jezelf te creëren.

Vele handen maken het werk licht
Onze maatschappij is een pak meer geïndividualiseerd dan vroeger. Gezinnen worden kleiner en vaak woont de familie een eind verder. Het is daarom niet altijd evident om hulp te vragen. Terwijl een stevig netwerk veel kan betekenen om jezelf terug te vinden. Waarom zou je geen beurtrol afspreken met andere ouders bij het naar school brengen? Ook voor een middagje spelen bij vrienden hoef je niet altijd te wachten tot er een uitnodiging komt. Een nee heb je, een ja kan je krijgen. Je hoeft er ook niet altijd onmiddellijk een eigen uitnodiging tegenover te stellen. Vaak vinden mensen het ook fijn om iets voor een ander te kunnen doen zonder dat daar iets tegenover staat.

Balans werk-gezin
Verder kan je nog eens je blik richten op het werk. Hoe kan je dit beter afstemmen op je gezinsleven? Je kan het gesprek aangaan met je werkgever over werkschema's of afspraken maken met collega's. Leer ook nee te zeggen op vragen of opdrachten die niet prioritair zijn of die je er op dat moment niet kan bijnemen. Je hoeft jezelf niet uit te putten in verontschuldigingen. Leg gewoon kort uit waar je 'nee' vandaan komt. Wat ook helpt, is je brein een ontspanmoment gunnen op weg terug naar huis. Met de fiets bewust genieten van de zon op je gezicht, goede muziek opzetten in de auto of een gezellige babbel met een medereiziger op de trein zorgen ervoor dat je ontspannen thuiskomt en met nieuwe energie aan je thuistaken kan beginnen.

Laatst bijgewerkt: mei 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram