Seropositieven moeten altijd condoom gebruiken
nieuws
Belgische aidsexperts herhalen dat seropositieve personen altijd condooms moeten gebruiken, ook in een vaste relatie.
De Belgische aidsexperts gaan in tegen het advies van de Zwitserse federale aidscommissie die stelde dat hiv-patiënten, of seropositieven, bij seksueel contact het virus niet meer overdragen als ze aan drie voorwaarden voldoen:
ze moeten hun behandeling stipt opvolgen,
het virus in het bloed moet al minstens zes maanden onmeetbaar laag zijn,
en de hiv-patiënt moet vrij zijn van andere seksueel overdraagbare aandoeningen.
Onder die voorwaarden, zeggen de Zwitsers, kan gevrijd worden zonder condoom in een vaste relatie en wanneer de seronegatieve partner daarmee akkoord gaat.
Belgische aidsexperts zijn het daar niet mee eens. De Klinische Aids Researchgroep Vlaanderen (KAR), het overlegforum tussen Vlaamse aidsreferentiecentra, heeft de studies die door de Zwitsers worden geciteerd, bestudeerd en komt tot andere besluiten. 'Er kan alleen worden besloten dat het risico op overdracht onder de genoemde voorwaarden verminderd is. Er is geen enkel bewijs dat er geen risico is, ook al wordt aan al die voorwaarden voldaan', aldus de KAR. 'Dus moeten seropositieve personen bij elke seksueel contact condooms blijven gebruiken.'
De KAR zegt bovendien dat de Zwitsers hun conclusies op te weinig studies en te weinig onderzochte paren hebben gebaseerd. De groep wijst er bovendien op dat de hoeveelheid virus in het bloed niet altijd gelijke tred houdt met het virus in genitaal vocht: door kleine infecties, zoals een verkoudheid, of door vaccinaties kan het aantal hiv-virussen in sperma en vaginaal slijm ongemerkt en onverwacht stijgen.
Meerdere internationale organen, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie en UNAids hebben zich eerder al tegen de Zwitserse richtlijn gekant.
Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, brengt ook drie brochures uit over seksualiteit bij mensen met hiv. Daarmee wil Sensoa inspelen op het toenemende belang van seksualiteit in het leven van mensen met hiv.
Door de betere medische behandeling kunnen mensen met hiv tegenwoordig langer leven en hebben ze een grotere levenskwaliteit dan vroeger. Dat zorgt er ook voor dat seksualiteit belangrijker is geworden in het leven van hiv-patiënten, wat voor bepaalde problemen kan zorgen.
Sensoa wijst erop dat het niet altijd eenvoudig is om seksualiteit te integreren binnen een leven met hiv. Zo blijft veilig vrijen ook na jaren condoomgebruik vaak een uitdaging. "Druk van buitenaf, invloed van drank of drugs, angst of depressie kunnen mensen doen afwijken van de oorspronkelijke intentie om veilig te vrijen", luidt het. Vaak hebben mensen het ook moeilijk met de vraag of ze moeten bekend maken dat ze seropositief zijn.
Daarom heeft Sensoa brochures ontwikkeld waarin de lezer een beter beeld krijgt van de invloed die hiv kan hebben op het relationeel en seksueel leven. Er zijn drie brochures, een voor homo's, een voor heteromannen en een voor heterovrouwen. Bedoeling is mensen met hiv, maar ook artsen en verpleegkundigen die betrokken zijn bij de behandeling van die mensen, te helpen om open te praten over seksualiteit en over een mogelijke kinderwens. De brochures worden verdeeld via de Aids Referentie Centra, dat zijn de gespecialiseerde afdelingen binnen ziekenhuizen voor mensen met hiv.
www.sensoa.be