Mini gastric bypass: minder complicaties, meer voordelen en goedkoper
In dit artikel
Mini gastric bypass: minder complicaties, meer voordelen en goedkoper
dossier
De mini gastric bypass (MGB) of one-anastomosis gastric bypass (OAGB) is een variant van de klassieke gastric bypass die minder complicaties geeft. Men past de techniek toe bij de behandeling van obesitas en aandoeningen die daarmee gepaard gaan, zoals diabetes type 2, slaapapneu en hoge bloeddruk.
Lees ook: Welke risico’s zijn verbonden aan vermageringsoperatie (gastric bypass)?
Procedure
Een mini gastric bypass voert men uit via laparoscopie (kijkoperatie). De chirurg brengt vijf kleine incisies in de bovenbuik aan. Eerst wordt de maag verdeeld in een nieuwe kleine maag en een restmaag. Nadien construeert men een verbinding tussen de dunne darm en de kleine maag, waarbij ongeveer 1,5 meter van de dunne darm “gebypasst” wordt. Daardoor zal je enerzijds minder eten en anderzijds minder calorieën absorberen. Je kan een gewichtsverlies verwachten van 30 tot 35 procent.
Patiënten worden meestal de dag van de ingreep opgenomen. Enkele uren na de operatie mag je al een paar slokken water drinken en voorzichtig het bed uit. De volgende dag kan je starten met een vloeibaar dieet en nog een dag later mag je naar huis. De eerste twee weken is het niet toegestaan om de buikspieren zwaar te belasten. Wel is het belangrijk om te bewegen.
Lees ook: Mijn ervaring met een gastric bypass: Anouk vertelt
Voordelen
- Bij een mini gastric bypass legt men slechts één verbinding aan tussen maag en darm, waardoor er minder risico is op complicaties door lekkage. Daarnaast ziet men ook minder interne herniaties (darmdraaiingen).
- Patiënten recupereren sneller na een mini gastric bypass door de kortere operatieduur van een laparoscopie.
- Het gewichtsverlies is duurzaam. Uit studies blijkt dat de gewichtsafname bij hele hoge BMI´s na een mini gastric bypass beter is dan na een klassieke gastric bypass.
- Ook is de kans groter dat diabetes mellitus verdwijnt na de operatie.
- Na een mini gastric bypass hebben de patiënten een goede levenskwaliteit. Je kan meestal alles eten, en ook een restaurantbezoek blijft mogelijk, al zal je wel je porties moeten verkleinen.
- De mini gastric bypass kan men ook terugdraaien, iets dat bij andere, soortgelijke operaties niet mogelijk is.
Er is echter ook een nadeel: bij een klein percentage van de patiënten ziet men soms reflux van gal. Men zal eerst proberen om dit met medicatie onder controle te houden, maar als dat niet lukt, kan het nodig zijn om de ingreep via een kijkoperatie toch naar een klassieke gastric bypass om te zetten.
Lees ook: Mijn ervaring met een gastric bypass: Anouk blikt terug
Kostprijs
Een gastric bypass kost zo’n 1300 euro, voor een mini gastric bypass betaal je een paar honderd euro minder, al verschilt de prijs van beide operaties van ziekenhuis tot ziekenhuis. Als je voor een eenpersoonskamer kiest, komen daar nog supplementen bij.
Lees ook: Waarom je zwaarder wordt met de jaren
Voorwaarden
Omdat obesitaschirurgie risicovol is, met kans op complicaties, is het in België streng gereglementeerd. De ziekteverzekering komt enkel tussen in de kostprijs als je voldoet aan enkele voorwaarden:
- Je bent meerderjarig.
- Je hebt een BMI van 40 of meer, of een BMI van 35 in combinatie met diabetes, slaapapneu of hoge bloeddruk (14/9). Als een ingreep eerder al mislukte, volstaat een BMI van 35 voor een nieuwe operatie.
- Je volgde gedurende minstens één jaar een dieet zonder blijvend succes.
- Je bent bereid je eet- en leefgewoonten aan te passen na de operatie.
- Je ingreep is goedgekeurd door een interdisciplinair team (chirurg, psycholoog, diëtist).
Lees ook: Mag je zwanger worden na een maagverkleining?
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist