Welke risico’s zijn verbonden aan vermageringsoperatie (gastric bypass)?

123-vr-overgewicht-obesit-09-19.jpg

nieuws Vermageringsoperaties, met de gastric bypass als de meest gebruikte, kunnen de levenskwaliteit en -duur van ernstig zwaarlijvige mensen gevoelig verbeteren en verlengen. Maar er moet een uiterst zorgvuldig beslissingsproces aan de ingreep voorafgaan, want het risico op complicaties valt niet te onderschatten. Zo menen Deense wetenschappers dat drie op de tien patiënten nadien klagen over zware buikpijn.

Vermageringsoperaties zijn in de eerste plaats bedoeld voor zeer zwaarlijvige volwassenen met een BMI van minstens 40 en personen met een BMI van minstens 35 die lijden aan diabetes type 2, te hoge bloeddruk of slaapapneu. Zij kunnen een terugbetaling ontvangen, als ze kunnen bewijzen dat ze gedurende lange tijd geprobeerd hebben om af te vallen met een dieetbehandeling. Een vermageringsoperatie moet een laatste redmiddel zijn, als alle andere pogingen – dieet, gezonde voeding, meer bewegen, psychologische hulp – geen resultaat hebben opgeleverd.

30% gewichtsverlies

De meest gebruikte chirurgische techniek is die van de (Roux-en-Y) gastric bypass, waarbij de maag wordt verkleind en de twaalfvingerige darm en een deel van de dunne darm worden omgeleid. Daardoor kan je veel minder eten en worden niet alle voedingsstoffen opgenomen in je bloed. Gemiddeld verliezen patiënten in de eerste twee jaar daarna zo’n 30% van hun gewicht, waarbij iemand bijvoorbeeld van 150 kg naar 105 kg gaat, wat zijn of haar fysieke en mentale gezondheid enorm ten goede komt.

Geen mirakeloplossing

De gastric bypass is echter geen mirakeloplossing. Na de ingreep moeten patiënten hun eetgewoonten drastisch aanpassen en meer gaan bewegen. Ze lopen een grote kans op een tekort aan vitamines en mineralen, waardoor ze supplementen moeten nemen. De operatie houdt ook bepaalde risico’s in, zoals wondinfecties, bloedingen, naadlekkage en problemen met de longen.

Ook op de langere termijn kunnen er complicaties voorkomen bij een gastric bypass. Mensen kunnen onder meer last krijgen van galstenen, maagzweren, misselijkheid, constipatie en het dumpingsyndroom. Bij het dumpingsyndroom krijg je vervelende klachten als je te snel en/of te veel calorierijk eet of drinkt. Je wordt dan duizelig, misselijk en begint te zweten.

Deense studie naar buikpijn

Een aanzienlijke groep mensen lijkt na de operatie ook last te krijgen van ernstige buikpijn, zo stelde een Deense studie recent. Voor dat onderzoek volgden de wetenschappers gedurende gemiddeld vijf jaar 787 personen die een gastric bypass hadden ondergaan. Het bleek dat 1 op de 5 deelnemers geregeld last had van zware buikpijn. Bij 1 op de 10 mensen was dit zelfs een chronisch probleem waarvoor ze sterke pijnstillers moesten nemen. Voor een groot deel van deze buikklachten vonden de onderzoekers geen duidelijke verklaring.

Bronnen:
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://insights.ovid.com
https://www.uzleuven.be
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.webmd.com

Lees ook: Waarom verdragen sommige mensen na een obesitasoperatie geen melkproducten meer?

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram