Varkenslintworm (in de hersenen): symptomen en behandeling

dossier

De varkenslintworm (Taenia solium) is een parasitaire worm die infecties bij mensen kan veroorzaken. De worm komt voor in varkensvlees en kan leiden tot een aandoening die bekend staat als cysticercose. Een besmetting is doorgaans ongevaarlijk, tenzij de varkenslintworm in de hersenen voorkomt. In dat geval kan de aandoening levensbedreigend zijn.

Lees ook: Wormen - Worminfecties bij de mens

Hoe besmettelijk is varkenslintworm?

Getty_varkenslintworm_2023.jpg

© Getty Images / varkenslintworm

De levenscyclus van de varkenslintworm begint in varkens, waar de wormlarven zich ontwikkelen tot cysten in spierweefsel. Mensen worden besmet door het consumeren van rauw of onvoldoende gekookt varkensvlees dat met deze cysten is besmet. Eenmaal in het menselijk lichaam, groeien de cysten uit tot volwassen lintwormen in de darmen.

De volwassen lintworm in de darm van een mens kan eitjes produceren, die vervolgens worden uitgescheiden in onze ontlasting. Deze eitjes kunnen besmettelijk zijn als ze in contact komen met voedsel, water of objecten die vervolgens worden geconsumeerd door andere mensen. Dit kan leiden tot nieuwe infecties bij mensen.

Lees ook: Vossenlintworm: een ernstige parasitaire ziekte die oprukt in België

Symptomen en behandeling

Symptomen van een varkenslintworminfectie bij mensen kunnen variëren. Sommige patiënten vertonen mogelijk geen symptomen, terwijl anderen last hebben van buikpijn, misselijkheid, gewichtsverlies en darmproblemen. 

De diagnose van een varkenslintworminfectie wordt gesteld door middel van bloedonderzoek en beeldvormingstechnieken zoals een CT-scan. De behandeling omvat doorgaans het gebruik van anthelmintische (antiparasitaire) medicijnen.

Lees ook: Buikpijn bij kinderen: een fysieke of psychische oorzaak?

Is varkenslintworm gevaarlijk?

Varkenslintworm kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid van mensen. Varkenslintwormen kunnen namelijk larvale cysten vormen in het menselijk lichaam, dat zijn een soort zakjes die het onvolgroeide stadium van de parasiet bevatten. Deze cysten kunnen verschillende (vitale) organen infecteren en zo een aandoening veroorzaken die bekend staat als cysticercose. De cysten kunnen ook in de hersenen terechtkomen, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. 

Mensen kunnen enkel cysticercose krijgen door het eten van besmet varkensvlees. De aandoening kan dus niet worden overgedragen van persoon tot persoon. 

Lees ook: Voedselvergiftiging: symptomen en wat moet je doen?

Varkenslintworm in hersenen

Als cysten van de varkenslintworm in de hersenen zitten, kan dat neurocysticercose veroorzaken. De symptomen van neurocysticercose variëren, afhankelijk van de locatie en het aantal lokale cysten. Mogelijke symptomen zijn:

  • Epileptische aanvallen: Neurocysticercose is een belangrijke oorzaak van epileptische aanvallen bij volwassenen in veel delen van de wereld.
  • Hoofdpijn: Ernstige en aanhoudende hoofdpijn.
  • Neurologische uitval: Afhankelijk van de locatie van de cysten, kunnen er neurologische uitvalverschijnselen optreden, zoals verlamming of gevoelloosheid.
  • Verwarring: Patiënten kunnen verwardheid en gedragsveranderingen vertonen.

Diagnose kan doorgaans pas gesteld worden na een CT-scan of MRI van de hersenen. Bij een vaststelling van varkenslintworm in de hersenen is een dringende behandeling noodzakelijk, want neurocysticercose kan levensbedreigend zijn. 

De keuze van de behandeling hangt af van de ernst van de aandoening en de specifieke symptomen van de patiënt. Doorgaans gaat het om antiparasitaire medicijnen, corticosteroïden, anti-epileptica en eventueel chirurgische verwijdering van de cysten.

Lees ook: Wat is een MRI-scan en wat is het verschil met een CT-scan?

Preventie

Preventie is van cruciaal belang om een worminfectie te voorkomen. Het vermijden van rauw of onvoldoende gekookt varkensvlees is daarbij essentieel, maar ook een goede basishygiëne, zoals regelmatig handen wassen, kan helpen de verspreiding van de parasiet te voorkomen. 

Lees ook: Wat desinfecteert er je handen best: zeep of ontsmettingsgel?

Bronnen:
https://my.clevelandclinic.org
https://www.who.int
https://rarediseases.org
https://www.kinderneurologie.eu
https://www.ntvg.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram