Agentschap Opgroeien over impact corona op dienstverlening Kind en Gezin
nieuws
Hoewel er geen stijging is in het aandeel kinderen zonder consult, hebben niet alle kinderen het beoogde aantal fysieke consulten gekregen. Dat komt omdat Kind en Gezin prioriteit gaf aan contacten met gehoorscreening en vaccinatie. Ter vervanging van de andere contacten is massaal ingezet op teleconsulten: maar liefst 85.000 in 2020.
Teleconsults
Het aandeel kinderen dat een huisbezoek kreeg in de eerste 3 levensmaanden daalde van 94,4% in 2019 naar 64,5% in 2020. “Corona had een enorme impact op de dienstverlening van Kind en Gezin. Toch hebben we ons heel snel gereorganiseerd in maart vorig jaar. Ondanks de lockdown engageerden we ons om jonge kinderen te vaccineren en de
pasgeborenen op te volgen met onder meer
gehoortesten. Die consultaties liepen vlot, ook dankzij de duizenden telefoontjes en teleconsulten door onze verpleegkundigen en alle andere lokale teamleden van Kind en Gezin”, aldus Katrien Verhegge, administrateur-generaal Opgroeien.
“Tijdens al die telefonische en videoconsulten kwamen ook de andere vragen en bezorgdheden van ouders voldoende aan bod. Ouders met vragen over de vaccinatie konden die vooraf stellen. Er werd naar hen geluisterd, soms hun isolement doorbroken.”
Lees ook: Parentale burn-out: wat constante stress met ouders doet
Vaccinaties
De nieuwe vaccinatiecijfers zijn online beschikbaar tot op gemeentelijk niveau en per vaccin. De cijfers tonen aan dat het vaccinatiebereik in Vlaanderen erg hoog blijft voor de gratis vaccindosissen in het eerste én tweede levensjaar. Kind en Gezin vaccineerde minstens 81,8% van de in 2020 geboren kinderen in hun eerste levensjaar en is daarmee voor alle gratis vaccindosissen voor baby’s en peuters de belangrijkste vaccinator.
Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, Gezin, Volksgezondheid en Armoedebestrijding: "De voorbije maanden kreeg het coronavaccin alle aandacht. Toch zijn er heel wat andere belangrijke vaccinaties die ons beschermen en die al nodig zijn op jonge leeftijd. Dankzij onze sterke vaccinatietraditie en de flexibiliteit van de medewerkers van Kind en Gezin en heel Opgroeien, konden deze inentingen en andere onderzoeken blijven plaatsvinden. Ik ben dan ook tevreden dat de vele ouders ingegaan zijn op deze krachtige dienstverlening. Op deze manier kunnen we vaccinatietraditie en vaccinatiegraad in Vlaanderen hoog houden."
Lees ook: Pediaters vrezen toename van meningokokkeninfecties
Gehoorscreening
In 2020 kreeg 98% van de in Vlaanderen geboren kinderen een
gehoortest. Het aandeel kinderen dat een gehoortest kreeg blijft -ondanks de
coronacrisis- dus gelijk én op een hoog niveau. Bij 545 kinderen in 2020 geboren (0,8%) was een verwijzing naar een referentiecentrum Gehoor nodig. 1,74 op 1000 geteste kinderen heeft een door een referentiecentrum bevestigd ernstig
gehoorverlies.
Oogscreening
Het aantal uitgevoerde testen ligt door de coronacrisis lager dan voorgaande jaren. In 2020 voerde Kind en Gezin bijna 100.000 oogtesten uit, op het consult van 12 of 15 maanden en op het consult van 2,5 jaar. Via de
oogscreening worden risicofactoren opgespoord die aanleiding kunnen geven tot een lui oog (
amblyopie) en enkele ernstige oogafwijkingen. Kind en Gezin bereikte met de oogscreening meer dan 86% van de borelingen van 2017 (via het consult op 2,5 jaar). Kind en Gezin verwees 6% van deze kinderen door voor verder oogonderzoek.
Lees ook: Lui oog (Amblyopie): 'In de praktijk vaak een gebrekkige behandeling'
“Onze cijfers van 2020 tonen dat onze inspanning geloond heeft. We bleven in contact met de gezinnen met jonge kinderen. De lokale aanwezigheid van de Kind en Gezin-teams en hun flexibiliteit heeft ervoor gezorgd dat Vlaanderen op kop blijft met de medisch-preventieve zorg aan jonge kinderen”, aldus Verhegge.
Bronnen:
https://pers.opgroeien.be
https://www.kindengezin.be
Laatst bijgewerkt: juli 2021
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.