Gerelateerde artikels
Eerste onderzoek op spoed kan je voortaan zelf uitvoeren
nieuws
In de wachtzaal van de Spoedgevallendienst van het UZ Gent staat sinds kort een zelfmeetkiosk. Met dat toestel kan je zelf je bloeddruk, pols en zuurstofsaturatie meten. Het is de eerste keer in België dat zo’n toestel wordt gebruikt op een spoedgevallendienst. De test duurt maar drie minuten, maar levert wel kostbare tijdwinst op die de verpleegkundige aan je zorg kan spenderen.
Alle volwassen patiënten die naar de Spoedgevallendienst komen, kunnen de zelfmeetkiosk gebruiken. Het toestel geeft je de nodige instructies via een aanraakscherm, je kan dus niets verkeerds doen.
- Eerst leg je je arm in de zelfmeetkiosk. Die meet dan enkele vitale parameters zoals je bloeddruk, pols en zuurstofsaturatie. De meetinstrumenten zijn gevalideerd.
- Vervolgens krijg je enkele meerkeuzevragen over je klachten en eventuele allergieën.
Je krijgt een ticket met de resultaten. De resultaten verschijnen ook op een scherm in de triageruimte en in de centrale verpleegpost. Als uit de parameters blijkt dat je dringend verzorging nodig hebt, grijpen de verpleegkundigen meteen in.
Meer tijd voor zorg
‘De zelfmeetkiosk bespaart de triageverpleegkundige drie minuten kostbare tijd’, zegt spoedarts Cathelijne Lyphout. ‘Die kan de verpleegkundige gebruiken om naar de patiënt te luisteren en zorg toe te dienen. Doordat de resultaten ook live op het scherm komen, kunnen we sneller ernstige klachten oppikken en behandelen.’
‘De patiënt krijgt ook meer verantwoordelijkheid en heeft het gevoel dat hij de wachttijd voor triage nuttig besteedt,’ vult adjunct-hoofdverpleegkundige Jeroen Deconinck aan.