Voor jou gelezen op De Standaard

Eikenprocessierups begint aan jaarlijkse vraattocht

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Gemeenten die de voorbije jaren hinder ondervonden van de eikenprocessierups, kunnen best de komende weken werk maken van preventieve bestrijding.

De diertjes zitten sinds kort immers in het zogenaamde 'derde laviaal stadium', wat erop neerkomt dat ze met bladvraat beginnen en ze stilaan brandhaartjes krijgen die voor irritatie bij de mens kunnen zorgen. Dat hebben biologen van de provincie Antwerpen op het terrein vastgesteld, zo laat de provincie maandag weten.

De brandhaartjes zitten tijdens deze periode, die normaal gezien enkele weken duurt, nog maar op één deel van de rups en zorgen daarom nog niet voor veel hinder voor de mens. Pas vanaf het vierde laviaal stadium komen de brandhaartjes op het hele rupsenlijf voor en is er een aanzienlijke kans op brandwonden en schade aan ogen en luchtwegen bij mensen in de omgeving.

Het derde stadium is volgens de provincie Antwerpen de beste periode voor een preventieve behandeling met Bacillus thuringiensis, een bacterie die op bladeren kan aangebracht worden. Er bestaat momenteel één federaal erkend bestrijdingsmiddel op basis van Bacillus thuringiensis, maar dat mag niet zomaar gebruikt worden. Het middel doodt immers ook andere bladetende insecten en heeft mogelijk ook een negatief effect op het waterleven.

De provincie Antwerpen heeft de plaatsen in haar regio waar niet gespoten mag worden aangegeven op een gevoeligheidskaart, die ook terug te vinden is op haar website. Na een bespuiting is een grondige evaluatie bovendien verplicht.

Vorig jaar meldden 27 Antwerpse gemeenten nog 'grote hinder' door de eikenprocessierups, al werden er wel minder brandhaarden aangetroffen dan de jaren voordien.

Lees ook: Wat u moet weten over de Eikenprocessierups

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150518_01686370


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram