- dossierSymptomen van hoofd-halskanker: pijn, zwelling, slikproblemen
- nieuwsWat zullen de meest voorkomende en meest dodelijke types kanker zijn in de nabije toekomst?
- dossierEierstokkanker: symptomen en overlevingskans
- nieuwsKan je een kerstboom eten?
- dossierBorstkanker bij mannen: symptomen en overlevingskans
Onkruidverdelger glyfosaat (Roundup) niet kankerverwekkend?
nieuws
Eind maart publiceerde het International Agency for Research on Cancer (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet Oncology met de boodschap dat glyfosaat 'mogelijk kankerverwekkend' is. Glyfosaat, de werkzame stof van Roundup, is het meest gebruikte onkruid verdelgend middel.
Zie: Is glyfosaat kankerverwekkend?
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=19374
In een nieuw wetenschappelijk rapport komt het Europese voedselagentschap EFSA echter tot het besluit dat het onwaarschijnlijk is dat glyfosaat kankerverwekkend is.
Glyfosaat staat in de EU op de lijst van geautoriseerde actieve stoffen van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Het onderzoek van EFSA kadert in de periodieke herevaluatie van de stoffen op die lijst. De Europese commissie moet volgend jaar beslissen of glyfosaat op de lijst van toegelaten middelen mag blijven.
Het wordt beschouwd als een van de veiligste herbiciden. Het Europees Chemicaliënagentschap (ECHA), verantwoordelijk voor de classificatie en etikettering van chemische stoffen in de EU, classificeert glyfosaat niet als kankerverwekkend of verdacht van het veroorzaken van kanker. Het Duitse Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) heeft na bestudering van alle publicaties geen aanleiding gezien om glyfosaat te beschouwen als verdacht van het veroorzaken van kanker en de classificatie van glyfosaat te veranderen. Het gedetailleerde Duitse evaluatieverslag dateert van december 2013. Het is beschikbaar via de website van de European Food Safety Authority (EFSA)
Desondanks ligt het middel al decennia onder vuur vanwege de veronderstelde kankerverwekkende eigenschappen. Diverse milieuverenigingen dringen aan op een verbod van glyfosaat.
Niet kankerverwekkend
Volgens het nieuwe rapport van de EFSA toont noch epidemiologisch onderzoek bij de mens, noch studies bij proefdieren aan dat glyfosaat kankerverwekkend is. Bovendien zijn er geen aanwijzingen dat glyfosaat genotoxisch is (het DNA kan veranderen), dat het een effect zou hebben op de vruchtbaarheid of de embryonale ontwikkeling.
Referentiedosis
De EFSA stelt wel een referentiedosis voor: dat is een schatting van de hoeveelheid van de chemische stof die men binnen 24 uur kan innemen via water of voeding zonder noemenswaardige gezondheidseffecten. EFSA stelt voor om 0,5 mg per kilo lichaamsgewicht als drempel te hanteren voor de acute giftigheid van glyfosaat. Dezelfde waarde wil Europa ook hanteren als aanvaardbare dagelijkse inname voor de consument. Dit is van belang voor de analyse van pesticiden residu’s op voedingsmiddelen.