Gerelateerde artikels
11 oorzaken van spierpijn
dossier
Bijna iedereen heeft wel eens last van spierpijn of myalgie. Spierweefsel zit overal in ons lichaam. En dit type pijn kunnen we dus ook bijna overal voelen. Meestal is spierpijn een gevolg van overbelasting of blessure. Maar er zijn ook andere oorzaken.
Lees ook: Pijn door overbelasting: alles wat je moet weten over RSI
Waarom krijg je spierpijn?
- Spierpijn door overbelasting van de spieren onstaat na een ongewone inspanning of lichamelijke activiteit, bijvoorbeeld na het sporten. Spierpijn vlak na een inspanning wordt veroorzaakt door een teveel aan melkzuur en noemt men vroege spierpijn. Spierpijn kan ook later optreden, na 24 à 48 uur. In dat geval is de oorzaak kleine scheurtjes in de spieren. Men spreekt dan van verlate spierpijn. Spierpijn na het sporten wijst erop dat je spieren zich aan het versterken zijn. Dit is volkomen normaal en doorgaans verdwijnt de pijn na enkele dagen vanzelf.
- Door een zware inspanning of plotse beweging kan je spier ook verrekken. Een verrekte spier is in feite een blessure aan een spier of pees (het vezelige weefsel dat spieren met botten verbindt). Dit gaat gepaard met spierpijn.
- Chronische aandoeningen zoals reuma, artrose, lupus, fibromyalgie of chronischevermoeidheidssyndroom kunnen leiden tot chronische spierpijn en gewrichtspijn.
- Hypothyreoïdie (een onderactieve schildklier) kan ook een oorzaak zijn van spierpijn. Wanneer de schildklierhormoonspiegels te laag zijn, kunnen ze de overdracht van zenuwsignalen verstoren die de samentrekking van spieren regelen. Dit leidt tot spierpijn.
- De ziekte van Addison of primaire bijnierinsufficiëntie kan leiden tot spierpijn. Spierpijn bij de ziekte van Addison concentreert zich vaak rond de benen en de onderrug.
- Heb je plots overal spierpijn zonder reden? Bepaalde soorten infecties, vooral virale, kunnen spierpijn veroorzaken. De meest voorkomende infectieuze oorzaak is griep. Andere infectieziekten die spierpijn kunnen veroorzaken zijn COVID-19, polio, de ziekte van Lyme, malaria, knokkelkoorts en toxoplasmose.
- Het gebruik van bepaalde medicatie kan spierpijn veroorzaken, zoals bloeddrukverlagers of cholesterolremmers, bisfosfonaten (voor de behandeling van osteoporose) en aromataseremmers (voorkomt het terugkomen van borstkanker).
- Een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen kan invloed hebben op de spieren. Vooral een calcium-, magnesium- of vitamine-B-tekort kan leiden tot spierpijn. Een tekort kan ontstaan door een onevenwichtige voeding of door problemen met de darmen, zoals bij de ziekte van Crohn of bij prikkelbaredarmsyndroom.
- Stress is een mogelijke oorzaak van spierpijn. Langdurige stress veroorzaakt namelijk een permanent verhoogde spierspanning. Daardoor kan je volledig verkrampen en kunnen bijvoorbeeld je nek, schouders of rug vast komen te zitten.
- Als je een lange periode te weining slaapt, gun je je spieren niet voldoende tijd om goed te herstellen. Na verloop van tijd kan dat problemen geven zoals spierpijn.
- Depressie is een psychische aandoening, maar gaat vaak gepaard met lichamelijke klachten zoals spierpijn en gewrichtspijn. Een mogelijke verklaring is dat de onbalans van hormonen die stemming reguleren, zoals serotonine en noradrenaline, kan bijdragen aan chronische pijnklachten.
Lees ook: SOLK: vage, onverklaarbare, aanhoudende, lichamelijke klachten
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist