Peesverkalking in de schouder

dossier

Peesverkalking, ook wel calcificatie van de pezen genoemd, treedt op wanneer calciumkristallen zich ophopen in de pezen van het lichaam, meestal in de schouder. Deze ophoping kan leiden tot pijn, ontsteking en verminderde mobiliteit van het aangetaste gewricht. Peesverkalking komt vaker voor bij mensen ouder dan 40 jaar, maar kan ook jongeren treffen.

Bij peesverkalking in de schouder, ook wel bekend als calcifiërende tendinitis, hopen de calciumkristallen zich op in een van de pezen van de rotator cuff. Dat zorgt niet alleen voor pijn, maar beperkt je ook in de bewegingsvrijheid. 

Oorzaken peesverkalking

De exacte oorzaak van peesverkalking is niet volledig bekend, maar een aantal factoren kan bijdragen aan de ontwikkeling ervan:

  • Verminderde doorbloeding: Een slechte bloedtoevoer naar de pezen kan bijdragen aan de vorming van calciumophopingen.
  • Mechanische stress: Overbelasting van een pees door repetitieve bewegingen of zware inspanning kan microscheuren veroorzaken, wat een trigger kan zijn voor verkalking.
  • Veroudering: Na het 40e levensjaar neemt de kans op peesverkalking toe doordat het herstel van weefsel langzamer verloopt.

Symptomen peesverkalking

De symptomen van peesverkalking variëren afhankelijk van de ernst van de verkalking en de locatie ervan. Vaak voorkomende klachten zijn:

  • Pijn, vooral bij beweging van het getroffen gewricht
  • Stijfheid en beperkte mobiliteit
  • Zwelling en ontsteking rondom het gewricht
  • Nachtelijke pijn, die kan verergeren bij het liggen op de aangedane zijde.

Bij peesverkalking in de schouder zijn dit de specifieke symptomen: 

  • Pijn: De meest voorkomende klacht is pijn in de bovenkant van de schouder, die kan uitstralen naar de bovenarm en nek. De pijn wordt vaak erger tijdens bewegingen, vooral bij bovenhandse activiteiten zoals tillen of reiken.
  • Nachtelijke pijn: Veel patiënten ervaren pijn tijdens het slapen, vooral wanneer ze op de aangedane schouder liggen.
  • Beperkte mobiliteit: De beweging van de schouder kan beperkt worden, vooral bij het optillen van de arm boven schouderhoogte.
  • Zwelling en ontsteking: In sommige gevallen kan zwelling of ontsteking optreden rond de schouder, wat de pijn en stijfheid verder verergert.

Diagnose peesverkalking

Een diagnose van peesverkalking wordt meestal gesteld door middel van medische beeldvorming: röntgenfoto's kunnen de ophopingen in beeld brengen, MRI-scans tonen de omvang en de exacte locatie ervan.

Behandeling peesverkalking

Getty_verkalkingpees_schouder_2024.jpg

© Getty Images

Patiënten krijgen vaak eerst het advies om rust te nemen en zware bewegingen te vermijden. Bij peesverkalking in de schouder vermijd je best dat de arm boven schouderhoogte komt. Pijnstilling, zoals ontstekingsremmende medicatie (NSAID’s), kan helpen om de ontsteking en pijn te verminderen. Daarnaast kan fysiotherapie nuttig zijn om de mobiliteit van het gewricht te verbeteren en de pijn te verminderen.

Bij ernstige of aanhoudende klachten kan shockwave therapie worden overwogen. Daarbij worden geluidsgolven gebruikt om de verkalking af te breken. Een andere optie is het toedienen van een cortisone-injectie, die de ontsteking snel kan verlichten, wat de pijn vermindert. 

Als deze behandelingen geen effect hebben, kan een operatie nodig zijn om de calciumafzetting te verwijderen. Dit gebeurt meestal via een arthroscopische ingreep, een minimaal invasieve techniek waarbij een kleine camera en instrumenten worden gebruikt om de verkalking weg te halen. 

Bronnen:
https://www.uzgent.be
https://www.jessazh.be
https://orthopedielier.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram