Stridor: waarom ademen premature baby's zo luid?

In dit artikel
Stridor: waarom ademen premature baby's zo luid?

dossier

Zowel premature als voldragen baby's hebben kleine, nauwe luchtwegen, daarom maken ze meer geluid bij het ademen. Bij premature baby's kunnen deze geluiden meer uitgesproken zijn door de onvolgroeidheid van de ademhalingsorganen. Bij veel te vroeg geboren baby’s is er sprake van stridor, een hoog of hees inademingsgeluid. Wat veroorzaakt stridor? Moet je je zorgen maken?

Lees ook: Een premature baby voeden volgens de ‘cue based feeding’-methode

Wat is stridor?

Stridor is een ademhalingsgeluid dat mechanisch wordt geproduceerd door de luchtstroom die door een obstakel in het strottenhoofd of de luchtpijp van de baby gaat. Het kan hoog en muzikaal zijn (zoals zingen) of lager en hees (zoals kwaken). Ouders beschrijven het vaak als een dierengeluid: schaap, geit, haan, enz.

Niet alle geluiden die baby's maken duiden noodzakelijkerwijs op stridor. Pasgeborenen maken vaak geluiden als ze ademen (kreunen, knorren, enz.).

Stridor is geen ziekte maar een symptoom van een gedeeltelijke obstructie van de bovenste luchtwegen van het kind. Bij premature baby's kan het ademhalingssysteem onderontwikkeld zijn, waardoor de luchtwegen nauwer zijn en vatbaarder voor obstructie. 

Lees ook: Ademhaling te vroeg geboren baby liever stimuleren dan overnemen

Oorzaken van stridor bij premature baby's

Mogelijke oorzaken van stridor bij premature baby's zijn onder andere: 

  • Laryngomalacie: Laryngomalacie is de meest voorkomende oorzaak van aangeboren stridor bij premature baby's en pasgeborenen in het algemeen. Het treedt op in de eerste levensdagen. Het geluid wordt veroorzaakt doordat de weefsels van het strottenhoofd te zacht zijn, waardoor de stembanden zich vernauwen bij het inademen. Getroffen baby's kunnen last hebben van een ruisende ademhaling, die verergert bij voeden, opwinding en huilen. Baby's voelen zich beter als ze op hun buik liggen. De stridor neemt echter toe als de baby op zijn rug ligt. Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) komt voor bij 70-80% van de baby's met laryngomalacie. 
  • Stenose van het strottenhoofd (subglottische stenose): Een vernauwing van het onderste deel van het strottenhoofd kan leiden tot stridor. Het kan aangeboren of verworven zijn. Bij (zeer) premature baby's kan het het gevolg zijn van langdurige intubatie.

Andere pathologieën die verantwoordelijk kunnen zijn voor stridor: stembandverlamming, aangeboren misvormingen van het strottenhoofd (zeer zeldzaam), angiomen, larynxcysten, enz.

Lees ook: Waarom en hoelang moet een baby een mutsje aan?

Hoe wordt stridor behandeld?

Als je vermoedt dat de geluiden die je premature baby maakt overeenkomen met stridor, neem dan zo snel mogelijk contact op met je kinderarts. Hij of zij kan de oorzaak van de ademhalingsgeluiden achterhalen en afhankelijk van de onderliggende oorzaak een behandeling instellen. 


  • Laryngomalacie: deze aandoening is in de meeste gevallen goedaardig en verdwijnt spontaan. Bij minder dan 10% van de kinderen is een medische of zelfs chirurgische behandeling nodig. In het geval van symptomatische GERD kan een anti-refluxbehandeling worden ingesteld. 
  • Laryngeale stenose: Na endoscopische beoordeling kunnen twee chirurgische procedures worden uitgevoerd: laryngotracheale reconstructie (LTR) en cricotracheale resectie (CTR).

Bronnen:
https://www.paediatrieschweiz.ch/
https://dumas.ccsd.cnrs.fr
https://www.sciencedirect.com
https://www.chuv.ch
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram