Stridor: waarom ademen premature baby's zo luid?
dossier
Lees ook: Een premature baby voeden volgens de ‘cue based feeding’-methode
Wat is stridor?
Lees ook: Ademhaling te vroeg geboren baby liever stimuleren dan overnemen
Oorzaken van stridor bij premature baby's
- Laryngomalacie: Laryngomalacie is de meest voorkomende oorzaak van aangeboren stridor bij premature baby's en pasgeborenen in het algemeen. Het treedt op in de eerste levensdagen. Het geluid wordt veroorzaakt doordat de weefsels van het strottenhoofd te zacht zijn, waardoor de stembanden zich vernauwen bij het inademen. Getroffen baby's kunnen last hebben van een ruisende ademhaling, die verergert bij voeden, opwinding en huilen. Baby's voelen zich beter als ze op hun buik liggen. De stridor neemt echter toe als de baby op zijn rug ligt. Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) komt voor bij 70-80% van de baby's met laryngomalacie.
- Stenose van het strottenhoofd (subglottische stenose): Een vernauwing van het onderste deel van het strottenhoofd kan leiden tot stridor. Het kan aangeboren of verworven zijn. Bij (zeer) premature baby's kan het het gevolg zijn van langdurige intubatie.
Lees ook: Waarom en hoelang moet een baby een mutsje aan?
Hoe wordt stridor behandeld?
Als je vermoedt dat de geluiden die je premature baby maakt overeenkomen met stridor, neem dan zo snel mogelijk contact op met je kinderarts. Hij of zij kan de oorzaak van de ademhalingsgeluiden achterhalen en afhankelijk van de onderliggende oorzaak een behandeling instellen.
- Laryngomalacie: deze aandoening is in de meeste gevallen goedaardig en verdwijnt spontaan. Bij minder dan 10% van de kinderen is een medische of zelfs chirurgische behandeling nodig. In het geval van symptomatische GERD kan een anti-refluxbehandeling worden ingesteld.
- Laryngeale stenose: Na endoscopische beoordeling kunnen twee chirurgische procedures worden uitgevoerd: laryngotracheale reconstructie (LTR) en cricotracheale resectie (CTR).
Bronnen:
https://www.paediatrieschweiz.ch/
https://dumas.ccsd.cnrs.fr
https://www.sciencedirect.com
https://www.chuv.ch
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov