Veel vrouwen angstig na borstkankertest
nieuws
Vrouwen die na borstkankerscreening ten onrechte te horen krijgen dat zij mogelijk borstkanker hebben, blijven lange tijd angstig. Meer voorlichting vooraf over de nadelen van screening is daarom nodig, stellen onderzoekers van de Universiteit van Tilburg in de British Journal of Surgery.
Zij vroegen 385 vrouwen bij wie een afwijking was gezien op een mammografie, om een vragenlijst in te vullen over hun kwaliteit van leven. Bij 152 van deze vrouwen werd borstkanker gevonden, bij de overige 233 niet. Alle vrouwen vulden voorafgaand aan de diagnose en 1, 3, 6 en 12 maanden later de vragenlijst in.
Vrouwen met een fout-positieve uitslag rapporteerden een lagere kwaliteit van leven en meer angst. Dat was vooral het geval bij vrouwen met een relatief angstig karakter. De negatieve gevoelens hielden een jaar aan. Ook bezocht meer dan de helft van de vrouwen met een fout-positieve uitslag in het jaar na de screening de kliniek nogmaals. Sommige patiënten kwamen zelfs acht keer terug.
Vrouwen moeten beter worden voorgelicht over borstkankerscreening, stellen de onderzoekers. Volgens hen overschatten zij vaak hun risico op borstkanker en zijn zij zich niet bewust van mogelijk nadelige effecten. De onderzoekers constateren dat het voorlichtingsmateriaal nauwelijks informatie bevat over verdere diagnostiek die nodig is om borstkanker met zekerheid vast te stellen en over mogelijke negatieve psychologische effecten.