- nieuwsWelke dieren kunnen hondsdolheid overbrengen?
- dossierWat kan je doen tegen impetigo of krentenbaard?
- dossierImpetigo of krentenbaard: symptomen en hoe besmettelijk?
- nieuwsAcute diarree op reis: hoe kan je als ouder anticiperen?
- dossierNatuurlijke behandeling voor eczeem: zijn vitamines, probiotica, zink en andere supplementen effectief?
Toename van ziekte van Lyme
nieuws
Volgens het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is er een toename van met de ziekte van Lyme besmette teken. In 2005 hebben in totaal 73.000 mensen zich bij de huisarts gemeld met een tekenbeet. Bij circa 17.000 mensen werd de ziekte van Lyme vastgesteld. Dat aantal is 5.000 meer dan in 2001 en een bijna drievoudige toename sinds 1994.
De ziekte van Lyme is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie kan worden overgedragen via een beet van een besmette teek. Als de bacterie wordt overgedragen, veroorzaakt een infectie binnen een week of drie in de meeste gevallen een rode, ringvormige huiduitslag rond de plek van de beet en soms ook griepachtige verschijnselen. Een onbehandelde infectie kan chronisch worden, waarbij men last kan krijgen van het zenuwstelsel, gewrichten, huidaandoeningen of hartritmestoornissen.
De ziekte wordt behandeld met een kuur van antibiotica. Hoe eerder dat gebeurt, hoe beter en sneller het resultaat. Mensen kunnen elkaar niet besmetten. Ook huisdieren kunnen ziek worden na een tekenbeet, maar de ziekte wordt niet overgedragen van (huis)dier op mens.
Ook in België wordt een toename van besmette teken vastgesteld. Op basis van de gevallen die de referentielaboratoria (UZ-Leuven + UCL + Ottignies) in 2005 hebben gediagnosticeerd, stellen we vast dat zij in bijna elk arrondissement van het land voorkomen maar vooral in Leuven, Nivelles, Namur en Dinant.
Meer recente info over de Belgische situatie is te vinden op de website van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid: www.iph.fgov.be/epidemio/EPINL/plabnl/lyme.htm
Lees ook: Ziekte van Lyme: hoe ernstig is een besmetting?