Wereldreizigers importeren vaak multiresistente darmbacteriën

123-reizen-rugzak-toerist-berg-12-16.jpg

nieuws Mensen die op reis gaan naar verre bestemmingen importeren vaak multiresistente darmbacteriën. Het gaat daarbij om zogenoemde ESBL-producerende bacteriën. Dit zijn bacteriën die niet gevoelig zijn voor de gebruikelijke antibiotica.
Dat blijkt uit onderzoek in Nederland gepubliceerd in The Lancet Infectious Diseases.

De onderzoekers analyseerden de stoelgang van 2000 reizigers en 215 niet-meereizende huisgenoten. Van alle onderzochte reizigers bleek ruim 34% tijdens de reis multiresistente bacteriën te hebben opgepikt en teruggebracht naar Nederland.

Per reisbestemming zijn er grote verschillen. Mensen die op reis waren geweest naar Zuid-Azië keerden in maar liefst 75% van de gevallen terug met multiresistente bacteriën in hun spijsverteringsstelsel, reizigers naar Centraal- en Oost-Azië, het Midden-Oosten of Noord-Afrika in 40-50% van de gevallen. Het grootste risico liepen India-gangers.
Factoren als het gebruik van antibiotica tijdens de reis, het oplopen van reizigersdiarree of het hebben van een chronische darmaandoening verhoogden eveneens het risico op multiresistente bacteriën.

Groeiend gezondheidsprobleem
Ook na terugkomst werden de reizigers nog verschillende keren onderzocht op multiresistente bacteriën.
De gemiddelde duur van het dragerschap was 30 dagen na terugkeer van de reis. In één op de negen gevallen hield de kolonisatie ruim een jaar aan.
Het onderzoek wijst bovendien uit, dat er een kans van 12 procent is dat de multiresistente bacterie na thuiskomst ook wordt overgedragen op niet-meegereisde huisgenoten.

ESBL
Het onderzoek richtte zich op ESBL-producerende darmbacteriën. ESBL staat voor Extended Spectrum Beta-Lactamase. Dit is een enzym dat de veel gebruikte penicilline-achtige antibiotica kan afbreken, waardoor de bacterie ongevoelig is voor behandeling met dit soort antibiotica.

Bacteriën die ESBL kunnen produceren, zijn gewone darmbacteriën. Zulke bacteriën zijn onschadelijk zolang ze zich in de darm bevinden van gezonde personen, maar kunnen daarbuiten infecties veroorzaken.
Vooral in het ziekenhuis vormen infecties met deze bacteriën een probleem. Wanneer darmbacteriën daadwerkelijk ESBL produceren, is zo'n infectie moeilijker te behandelen en wordt de behandeling ook duurder. Goedkopere antibiotica die normaal gebruikt worden om dergelijke infecties te behandelen, werken dan niet meer.


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram