Hoe herken je een seksverslaving en wat doe je eraan?

123_koppel_seks_relatie_2020.jpg

dossier Seksverslaving (ook seksuele afhankelijkheid of seksuele compulsiviteit genaamd) is een aandoening waarbij iemand zijn seksueel gedrag niet kan beheersen. Aanhoudende seksuele gedachten belemmeren het vermogen om te werken, relaties te onderhouden en de dagelijkse activiteiten te voltooien. Seksverslaving is een dwangmatig patroon waar je zelf maar moeilijk uit kunt komen, maar dat wel goed te behandelen is.


De oorzaken van dwangmatig seksueel gedrag blijven onduidelijk. Sommige studies stellen dat dwangmatig seksueel gedrag hetzelfde beloningssysteem en dezelfde circuits in de hersenen activeert als drugsverslaving. Er is echter geen empirisch bewijs dat dit ondersteunt. Onderliggende mentale aandoeningen zoals depressie, of gemoedstoestanden zoals droefheid, eenzaamheid en geluk kunnen eveneens dwangmatig seksueel gedrag uitlokken.

Lees ook: Dwangstoornissen of obsessieve-compulsieve stoornissen (OCD)

Hoe herken je het?
De drie belangrijkste kenmerken van een seksverslaving zijn: 

terugkerend patroon: je toont steeds hetzelfde seksuele gedrag
controleverlies: je kan er niet mee stoppen
lijden: jij, je partner en/of je omgeving hebben er last van

De aandoening kan verschillende vormen aannemen:

dwangmatig masturberen
voortdurend en langdurig naar porno kijken 
seks hebben met veel verschillende (vaak onbekende) mensen
voortdurend sekswerkers opzoeken
exhibitionistisch gedrag

Bij een seksverslaving gaat het niet om de frequentie van je seksueel gedrag. Het gaat er meer om dat je jezelf steeds herhaalt, dat je niet meer kan stoppen en je eronder lijdt.

Lees ook: Een seksuele stoornis is niet altijd een probleem

Gevolgen en behandeling
Onbehandeld dwangmatig seksueel gedrag kan resulteren in intense schuldgevoelens en een laag gevoel van eigenwaarde. Sommige mensen kunnen ernstige angst en depressie ontwikkelen. Andere complicaties kunnen zijn:

familie- en relatieproblemen, waaronder scheidingen
financiële problemen
seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's)

Als men een seksverslaving vermoedt, zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden waarbij doorgaans de hulp van een psycholoog, psychiater of seksuoloog nodig is. 

Cognitieve gedragstherapie (CGT): deze vorm van psychologische therapie reikt verschillende technieken en hulpmiddelen aan die een gedragsverandering in de hand kunnen werken. Via CGT kan iemand nieuwe positieve copingvaardigheden aanleren en ongewenste seksuele driften verminderen.

Als de seksverslaving gepaard gaat met een andere onderliggende angststoornis of stemmingsstoornis, kan het behandelplan ook medicijnen omvatten.

De steun van vrienden en familie is van cruciaal belang voor het herstel van dwangmatig seksueel gedrag. Hoewel dit gedrag voor anderen soms moeilijk te begrijpen en te tolereren is, vooral als het al schade in relaties heeft veroorzaakt, kan een ondersteunend netwerk helpen om ongewenst seksueel gedrag te verminderen en een gezonde seksualiteit te bevorderen.

Bronnen:
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.allesoverseks.be
https://www.seksualiteit.nl

Lees ook: Cyberseks verslavingstest

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram