Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Daarom zijn jonge ouders altijd zo moe

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Ouders met kleine kindjes of baby's in huis kampen al te vaak met hevige vermoeidheid. En dat is niet meer dan logisch. Een acuut slaapgebrek brengt nu eenmaal het nodige leed met zich mee. Een recent Amerikaans onderzoek heeft echter uitgewezen dat niet het tekort aan slaap, maar de frequente onderbrekingen binnen het slaappatroon de allergrootste boosdoeners zijn.
Wie 's nachts veel uit bed moet om de kleine spruit te voederen of vuile luiers te verversen, voelt zich overdag vast niet al te opgewekt. Het is echter niet het acute slaapgebrek dat jou zo'n belabberd gevoel bezorgt, maar de frequente onderbrekingen binnen je slaappatroon.

Een Amerikaans onderzoeksteam van de Johns Hopkins University in Baltimore ontdekte immers dat de impact van frequente slaaponderbrekingen veel zwaarder doorweegt op je gemoed dan een tekort aan slaap. De reden daarvoor ligt voor de hand. Wanneer je voortdurend uit je slaap gewekt wordt, raak je nooit echt in de fase van de diepe slaap, die zorgt voor het nachtelijke fysieke herstel.

Het onderzoeksteam bestudeerde voor het onderzoek de gemoedstoestand van 62 mannen en vrouwen, die verschillende nachten in het slaaplab van de universiteit doorbrachten. De eerste groep sliep elke nacht acht uur aan één stuk door, terwijl de tweede groep gedurende diezelfde acht uur nachtrust meermaals gewekt werd en uiteindelijk van slechts vijf uur slaap kon genieten. De derde groep mocht vijf uur ononderbroken slapen.

Het spreekt voor zich dat de beide groepen die slechts vijf uur per nacht konden slapen er zelfs na de eerste nacht al het beroerdst aan toe waren. Na de tweede nacht was de gemoedstoestand van de groep die steeds gewekt werd echter nog verslechterd ten opzichte van de derde groep die ononderbroken kon doorslapen.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151031_01948543


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram