Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Met dit trucje slaap je langer en beter

Laatst bijgewerkt: juli 2020

nieuws De Britse moeder Sarah Fletcher(33) had tot voor kort veel last van slapeloosheid, tot ze de simpele ‘10-3-2-1-0’- techniek van fitnessgoeroe Craig Ballantyne uitprobeerde. Een goed idee, zo vindt ook slaapexpert Johan Verbraecken van het UZ Antwerpen.

“Het is zeker vijftien jaar geleden dat ik voldoende nachtrust had, en het is allemaal mijn eigen fout. Ik drink liters koffie, pruts op mijn laptop tot net voor ik ga slapen en ik hou van wijn”, zegt de huismoeder in een interview aan The Daily Mail. Dat besef en het feit dat ze die slapeloze nachten nu echt grondig beu is, stimuleerden haar om de techniek van de Canadese fitnesscoach een week lang uit te testen.

Deze methode houdt in dat je tien uur voor het slapengaan al geen cafeïne meer drinkt. Met eten en (alcohol) drinken stop je best drie uur voor bedtijd en met werken stop je beter twee uur voor je onder de wol kruipt. Schakel een uur voor het slapengaan alle elektronica uit - geen televisie kijken of Facebook -checken en je zou beter slapen. De nul staat voor het aantal minuten dat je de volgende ochtend mag blijven liggen nadat je wekker is afgegaan. Fletcher vindt dat je het nieuwe ritme snel aanleert, al wordt het naar eigen zeggen een uitdaging om het te blijven volgen. Effectief is het zeker: “Mijn slaapkwaliteit is beter en ik dommel ook sneller in”, klinkt het.

Lange dagen, lange nachten

Johan Verbraecken, slaapexpert aan het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen, staat helemaal achter de zogenaamde ‘10-3-2-1-0’-techniek. “Dit zijn de richtlijnen die we zelf ook meegeven en het is nooit te laat om ermee te beginnen. Meer nog: het is de eerste stap om slaapproblemen aan te pakken”, zegt Verbraecken. Niet snoozen als de wekker afgaat is misschien hard, maar volgens de specialist het geheim om vol goede moed aan de dag te beginnen. “Als mensen langer blijven liggen veroorzaken ze vaak problemen met hun slaap- en waakritme. In het weekend blijf je beter niet langer dan een uurtje extra in je bed. Ga allerlei dingen doen, ook al voel je je op dat moment nog niet zo fit. Het is belangrijk dat je dag lang genoeg duurt, anders ga je de slaapbehoefte niet aanwakkeren”, klinkt het.

Volgens Verbraecken is het geen must om de regeltjes toe te passen als je een goede slaper bent, maar kwaad kan het ook niet ter preventie. “Het handige is dat je zo kan voorkomen dat je slaapproblemen ontwikkelt. Je voelt je ‘s morgens ook gewoon beter: je hebt meer energie, minder hoofdpijn en kan je beter concentreren”, klinkt het. De slaap goed kunnen vatten is een ding, maar wat als je kindjes hebt die je midden in de nacht wakker maken? Verbraecken raadt aan om consequent te zijn. “Als het kind niet goed alleen kan slapen door een aandachtsprobleem, doe je er goed aan om afstand te nemen. Je mag je oogappeltje(s) troosten, maar niet te lang. Het is belangrijk dat je kinderen leren dat slapen iets is wat ze alleen moeten doen.”

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160531_02315953


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram