Belgische chip moet snurken wereld uit helpen
nieuws
Een implantaat in de kin in de vorm van een microchip zou dé oplossing zijn tegen slaapapneu en snurken. Vanaf begin 2015 wordt het uitgetest in de slaapkliniek van het UZA.
Bij Obstructief Slaapapneusyndroom (OSAS) ontspannen de spieren tijdens de slaap zodanig dat de tong en de keel 'toevallen' en de ademhaling blokkeren. Bij sommige mensen die lijden aan een ernstige vorm, gebeurt dit tot 30 keer en meer per uur. Dat betekent dat je om de 2 minuten stopt met ademen, je lichaam deels uit zijn diepe slaap wordt gewekt en je dus nooit volledig uitgerust bent. Dat betekent ook luid gesnurk, minder concentratie en geheugen overdag, en meer dodelijke auto- en werkongevallen. Mensen met ernstige slaapapneu hebben meer hartinfarcten en meer kans op een CVA. Zij hebben 20 tot 30 procent kans om te overlijden binnen de vijf jaar. Zo'n twee tot vier procent van de bevolking lijdt eraan.
Er bestaan al enkele goedwerkende therapieën, zoals een slaapmasker of een kaakoperatie, die veelal door de ziekteverzekering terugbetaald worden, maar die niet bij iedereen kunnen toegepast worden. Sinds kort bestaat er ook een behandeling met een neurostimulator, die met elektrische prikkels de tongzenuw stimuleert waardoor die niet verslapt. De microchip van Nyxoah is kleiner, verfijnder en stimuleert beide kanten van de tongzenuw wat nog beter zou moeten werken, zo veronderstellen wetenschappers van het UZA die de chip gaan testen. Ook de operatieve ingreep is veel beperkter dan nu: met een sneetje in de kin kunnen we het apparaat op zijn plaats brengen. De batterij, die nu nog in je lichaam wordt geplant, blijft uitwendig. Mogelijk is de chip binnen een dikke twee jaar klaar voor de markt.
Lees ook: Snurken: oorzaken en behandelingen