- dossierConisatie: ingreep aan baarmoederhals bij afwijkend uitstrijkje of HPV-test
- dossierOogziekte van Graves: uitpuilende ogen (schildklierziekte)
- dossierSymptomen teelbalkanker: check jezelf
- dossierHallux valgus: wat is het en hoe behandelen?
- dossierGolfelleboog: pijn aan binnenkant elleboog door overbelasting
Oogoperatie in plaats van bril of lenzen?
dossier
Refractieve ooglaserbehandelingen worden reeds meer dan 30 jaar uitgevoerd. Er bestaan verschillende types (LASIK, SMILE, LASEK, PRK). De eerste PRK behandeling werd reeds uitgevoerd in 1987. SMILE is de meest recente techniek. Deze werd voor het eerst toegepast in 2008. Door de jarenlange ervaring zijn ooglaserbehandelingen uitgegroeid tot zeer veilige en frequent toegepaste technieken om patiënten te verlossen van een bril of contactlenzen. De voordelen van ooglaseren zijn groot: geen risico meer op oogontstekingen en droge ogen door contactlenzen, geen kosten meer voor een brilaanpassing of voor de aankoop van contactlenzen, het gemak om zonder bril of contactlenzen te kunnen sporten, meteen een scherp zicht bij het opstaan ’s ochtends… De resultaten van refractieve laserbehandelingen zijn zeer goed en in de overgrote meerderheid van de gevallen is er geen bijbehandeling meer nodig. Bij myopie (bijziendheid) bedraagt het percentage van bijbehandeling ongeveer 5%. Bij hypermetropie (verziendheid) bedraagt dit percentage ongeveer 8%.
Lees ook: Getuigenis: Sofie liet haar ogen laseren (Lasik)
Wat zijn de mogelijke complicaties
Zoals bij elke chirurgische behandeling zijn complicaties mogelijk, maar deze zijn zeldzaam en de meeste complicaties kunnen goed behandeld worden. Als extra beveiliging bevatten de huidige ooglasers ook een uiterst gesofisticeerd systeem waarbij er een opname wordt gemaakt van het oog vóór de behandeling zodat de laser het oog herkent. Wanneer de patiënt niet meer goed fixeert tijdens de behandeling wordt deze tijdelijk gepauzeerd.
- Het meest voorkomende probleem na een laserbehandeling zijn droge ogen. Doch, in de meeste gevallen treedt dit tijdelijk op tijdens de eerste 3 tot 6 maanden. Een frequent gebruik van kunsttranen is dan aangeraden. Bij SMILE en PRK/ LASEK komt dit minder vaak voor dan bij LASIK.
- Glare (schitteringen) of halo’s (lichtkransen) kunnen eveneens optreden, net als een verminderd nachtzicht. Door een constante evolutie en verbetering van de lasertechnieken is het risico hierop sterk afgenomen.
- Bij LASIK wordt een flapje gemaakt aan het oppervlak van het hoornvlies. Flapgerelateerde complicaties kunnen ontstaan door wrijven in de ogen vlak na de behandeling. Om dit te voorkomen wordt na een laserbehandeling een beschermbril meegegeven die men de eerste dagen (zeker ’s nachts) dient te dragen.
- Tevens kan een over- of ondercorrectie voorkomen. Hier biedt een herbehandeling meestal een oplossing.
- Corneale ectasie is een verwikkeling die met de huidige uitgebreide vooronderzoeken zeer zeldzaam is. Het hoornvlies wordt dan te zwak na de laserbehandeling. Wanneer uit de uitgebreide vooronderzoeken blijkt dat hiervoor een risico bestaat, is een behandeling niet mogelijk.
Hoeveel kost een oogoperatie?
De tarieven verschillen op basis van de techniek die gebruikt wordt. De prijzen voor ogen laseren variëren van ongeveer 1250 tot 1950 euro per oog. Dit omvat de eigenlijke behandeling, de nacontroles en een eventuele bijbehandeling binnen de eerste 1 à 2 jaar. De meeste mutualiteiten betalen rond de 100 euro per oog terug. De kostprijs van een bril inclusief montuur kost al snel een paar 100 euro. Ook voor lenzendragers is het belangrijk een reservebril te hebben. In geval van irritatie of ontsteking van de ogen is het dragen van contactlenzen namelijk tijdelijk niet aangewezen. Maandlenzen kosten rond de 25 euro per 3 maanden. Daglenzen zijn duurder. De kostprijs bedraagt hier 40 tot 70 euro per maand. De vergoeding van de meeste mutualiteiten bedraagt 40 tot 50 euro per kalenderjaar voor een bril of contactlenzen. Op lange termijn kunnen de kosten van een bril en/of contactlenzen dus hoog oplopen. Voor jonge patiënten, die nog lange tijd in brillen en/of contactlenzen moeten investeren, en voor dragers van duurdere brillen en lenzen zal een laserbehandeling op termijn dus financieel voordeliger zijn.
Refractieve laserbehandelingen worden meestal uitgevoerd in extramurale centra (buiten de ziekenhuizen). Deze dienen te voldoen aan de strenge eisen die worden opgelegd door de werkgroep voor extramurale chirurgie. Deze werkgroep bevat leden van de BBO-UPBMO (Belgische Beroepsvereniging van Oogheelkundigen), BSCRS (Belgian Society of Cataract and Refractive Surgeons) en SOOS (Oogartsen Syndicaat). De eisen omvatten zowel specificaties omtrent infrastructuur, hygiëne als noodsituaties en zijn aangepast aan de huidige medische normen.
Bron:
Isabel Pinxten
oogarts-oogchirurg Laser Vision Clinics Gent
www.laservisionclinics.be