- dossierBigorexia: wanneer sporten ongezond wordt
- dossierGolfelleboog: pijn aan binnenkant elleboog door overbelasting
- dossierTibiaal Stress Syndroom (T.S.S): scheenbeenvliesontsteking of shin splints
- dossierWelke (huishoudelijke) activiteiten tellen als matige lichaamsbeweging?
- dossier‘Barefoot’: zijn teenschoenen goed voor je?
Bewegingsadvies bij herstel na borstkanker
nieuws
Bewegingsadvies op maat kan vrouwen na borstkanker helpen om weer actief en gezond de draad van het leven op te pakken. Dat blijkt uit de resultaten van een doctoraatsonderzoek aan de Universiteit Gent. 465 vrouwen die herstelden van borstkanker namen deel aan het onderzoek. Daarbij werd het beweeggedrag, de factoren die dit beweeggedrag beïnvloeden en de behoefte aan eventuele ondersteuning en informatie over beweging onderzocht.
Eerder onderzoek had uitgewezen dat beweging belangrijk is voor een vlot herstelproces na kanker. Maar uit dit onderzoek blijkt dat een groot deel van de vrouwen na borstkanker de gestelde gezondheidsnorm van matig tot intensief bewegen gedurende een half uur per dag of 10.000 stappen niet haalt. Daarom hebben zij baat bij extra ondersteuning of advies over bewegen.
Niet iedere patiënt is gebaat bij dezelfde interventie en sommigen zijn minder geneigd om deel te nemen aan een groepsrevalidatieprogramma. Het onderzoek toont ook aan dat de aanwezige vermoeidheid en armklachten vrouwen vaak verhinderen meer te bewegen, vooral in het dagelijkse leven. Ook deze patiënten hebben baat bij extra informatie en tips om hiermee om te gaan.
In dit onderzoek werden verschillende groepen vrouwen onderscheiden, naargelang verschillen in de mate van ervaren stress (lage versus hoge stress), en de manier waarop ze met de periode na borstkanker omgaan (actief, berustend, emotioneel). Hierbij is het belangrijk naast de ervaren klachten ook rekening te houden met het aanvaardingsproces van en sociale steun aan de patiënt. Zorgverleners moeten deze verschillende patiëntprofielen sneller (h)erkennen, om een vlotte doorverwijzing te garanderen naar een op maat gemaakt programma.
Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen die aangaven geen plezier te beleven aan extra beweging, minder geneigd zijn te sporten of deel te nemen aan bewegingsprogramma’s in groepsverband. Deze groep vrouwen kunnen de gezondheidsnorm halen door meer te bewegen in het dagelijkse leven. Zorgverleners kunnen hierin een belangrijke rol spelen, aangezien deze vrouwen eerder geneigd zijn meer te bewegen als ook hun dokter aangeeft dat dit belangrijk is.
In de laatste fase van het onderzoek is een online instrument voor advies op maat uitgewerkt. Stap voor stap zijn borstkankerpatiënten aangemoedigd actiever te zijn tijdens hun dagelijkse leven, tot ze hun persoonlijke stapdoel bereikten, met als einddoel 10.000 stappen per dag. Hiervoor kregen ze een advies op maat, dat zoveel mogelijk rekening hield met hun voorkeuren, voordelen en hindernissen. Met een stappenteller hielden de vrouwen hun stappen bij. Hoewel dit advies momenteel nog uitgetest wordt in een grootschalig onderzoek met controlegroep, tonen de eerste resultaten aan dat het advies op maat helpt om vrouwen na borstkanker weer actief de draad van het leven te laten oppakken.