- dossierBigorexia: wanneer sporten ongezond wordt
- dossierGolfelleboog: pijn aan binnenkant elleboog door overbelasting
- dossierTibiaal Stress Syndroom (T.S.S): scheenbeenvliesontsteking of shin splints
- dossierWelke (huishoudelijke) activiteiten tellen als matige lichaamsbeweging?
- dossier‘Barefoot’: zijn teenschoenen goed voor je?
Marathon en Triatlon kan gevaarlijk zijn voor hart
nieuws
Trainen voor een marathon of een triathlon kan riskant zijn voor het hart. Dat schrijven onderzoekers van de KU Leuven en de Universiteit van Melbourne in het European Heart Journal. Zij onderzochten 40 duuratleten voor en na de wedstrijd. Ze trainden minstens 10 uur per week. Op hart-scans waren bij bijna alle atleten na de wedstrijd veranderingen aan de hartspier te zien. Onmiddellijk na de wedstrijd was het rechter hartventrikel vergroot en was er een lichte verslechtering van de werking van het rechter hartventrikel (dat zuurstofarm bloed naar de longen pompt). Dit zou kunnen leiden tot hartritmestoornissen. Na ongeveer een week waren deze verschijnselen evenwel verdwenen.
Bij oudere atleten (die al langer dan 20 jaar bezig waren) bleef dit evenwel iets langer aanhouden. Hoe langer de wedstrijd duurde, hoe groter de afwijkingen. De werking van het linkerventrikel (dat het bloed naar het lichaam pompt) was niet aangetast.
De onderzoekers benadrukken dat duursporten niet ongezond zijn. Bij de meeste atleten zorgt een combinatie van de juiste training en voldoende herstel juist voor een betere functie van de hartspier.