- dossierZiekte van Dupuytren: bult in handpalm en kromme vingers
- dossierBigorexia: wanneer sporten ongezond wordt
- dossierGolfelleboog: pijn aan binnenkant elleboog door overbelasting
- dossierInspanningsastma: welke sporten kiezen?
- dossierTibiaal Stress Syndroom (T.S.S): scheenbeenvliesontsteking of shin splints
Nieuwe kunstgrasvelden veiliger
nieuws
Artsen van UZ Leuven hebben het risico op ernstige gewrichtsbandletsels bij kunstgrasvelden onderzocht en vergeleken met natuurlijk gras. Bij vele voetballers, trainers en begeleiders leeft immers het idee dat spelen op een kunstgrasveld gevaarlijker is dan op natuurlijk gras.
Het onderzoek bevestigt dat dit inderdaad het geval is voor de oudere generatie kunstgrasvelden die vandaag zowel in het jeugdvoetbal als in het professionele volwassen voetbal worden gebruikt. De oorzaak hiervan is dat deze kunstvelden een verhoogde torsionele weerstand hebben, waardoor de gewrichtsbanden (vooral ter hoogte van de knie) extra worden belast en spelers sneller hun kruisband kunnen scheuren.
De allernieuwste generatie kunstvelden scoort echter een stuk beter op dit vlak, en heeft zelfs een lager risico op ernstige letsels in vergelijking met natuurlijk gras. Het nadeel is echter dat ze bij nat weer extra glibberig worden waardoor het risico op minder ernstige letsels zoals schaafwonden en kneuzingen verhoogt. Helaas zijn er op dit moment slechts enkele clubs die over deze nieuwste generatie velden beschikken.
Het onderzoek toonde verder nog aan dat het spelen met ronde studs op kunstgras over het algemeen veiliger is dan spelen met vin-studs, en dat droog weer en een hoger lichaamsgewicht bijkomende risicofactoren op ernstige letsels inhouden.