Sport- en bewegingsclub voor mensen met en na kanker

nieuws Het project, dat de naam REKANTO® kreeg, wil op termijn op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Brussel een aangepast sport- en bewegingsprogramma aanbieden voor (ex-) kankerpatiënten. Initiatiefnemer is de Stichting tegen Kanker, het programma werd uitgewerkt in samenwerking met Prof. Van Belle (oncoloog) en Prof. Bourgois (sportgeneeskundige) van het UZ Gent.
Een van de meest voorkomende klachten bij mensen met kanker is vermoeidheid , die soms jaren blijft aanhouden, ook na de behandeling. Verschillende studies tonen aan dat bewegen een veel betere remedie is tegen vermoeidheid dan rust. Vandaar het belang van een aangepast sport- en bewegingsprogramma voor mensen met en na kanker.
Hoewel het bestaande aanbod aan gewone sportclubs voldoende groot is, blijft dit voor veel mensen met en na kanker een te grote stap om nemen. Daarbij kunnen zowel financiële, fysieke en emotionele redenen een rol spelen.
Diegenen die al actief aan sport of lichaamsbeweging deden vóór ze ziek werden, vinden soms wel de weg terug, maar deelnemen op het vroegere niveau is vaak uitgesloten (gezien de beperkingen op fysiek en vaak ook op mentaal vlak). Voor hen die voordien geen aandacht aan hun lichamelijke conditie schonken, is het allerminst evident om hiermee te starten tijdens of na een zware ziekte als kanker. Bovendien kan het voor mensen ook financieel moeilijk zijn om een stap te zetten naar de reguliere sportclubs omwille van het eventuele inkomensverlies en de extra kosten die de ziekte met zich meebrengt. Tenslotte, maar zeker niet onbelangrijk, is een goede professionele begeleiding, zowel op fysiek als op psycho-sociaal vlak en aangepast aan de specifieke problemen van mensen met kanker.

Het gaat in de eerste plaats om het aanbieden van wekelijkse activiteiten die geen enkele sportieve conditie vereisen maar toch de mogelijkheid bieden om – ieder op zijn of haar eigen ritme – constructief de conditie op te bouwen.
REKANTO® maakt waar mogelijk gebruik van de bestaande infrastructuur die op gemeentelijk niveau beschikbaar is. Zowel indoor- als outdooractiviteiten zijn voorzien:
o omnisport (in zaal of buiten)
o aquagym (ook voor niet-zwemmers!)
o fietsen, wandelen of joggen op aangepast niveau
o yoga en tai-chi
Deze laatste twee sporten bieden dan weer de mogelijkheid te werken aan een goede ademhaling, ontspanning en relaxatie. Dit alles verloopt onder de deskundige leiding van ervaren lesgevers die ook nog een bijkomende vorming volgen omtrent de oncologische aspecten bij sport en beweging.

Op termijn wil de Stichting tegen Kanker REKANTO® aanbieden in een dichtvertakt netwerk van lokale sportclubs in heel België. Naast het lokale karakter en de nabijheid tot de woonplaats van de deelnemer, ligt de klemtoon op een lage drempel, het gezondheidsaspect, de sociale dimensie en het contact met andere (ex-) kankerpatiënten. In september en okober starten alvast 19 groepen. België is, na Duitsland, pas het tweede Europese land waar dergelijk project wordt opgestart.
Er wordt gewerkt met een voor- en najaarsprogramma, instappen kan op ieder moment. Per halfjaar wordt een bijdrage gevraagd van € 15 per deelnemer, vanaf 2007. Tijdens de lanceringsperiode tot einde 2006 is deelname gratis.
Voor informatie en inschrijvingen kunnen geïnteresseerden terecht bij de Stichting tegen Kanker:
Stichting tegen Kanker
Leuvensesteenweg 479, 1030 Brussel
Tel. 02 733 68 68
www.kanker.be
www.rekanto.org


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram