- dossierBigorexia: wanneer sporten ongezond wordt
- dossierGolfelleboog: pijn aan binnenkant elleboog door overbelasting
- dossierInspanningsastma: welke sporten kiezen?
- dossierTibiaal Stress Syndroom (T.S.S): scheenbeenvliesontsteking of shin splints
- dossierWelke (huishoudelijke) activiteiten tellen als matige lichaamsbeweging?
Sport en pil verzwakken bot
nieuws
Jonge vrouwen die veel sport doen en de pil nemen hebben een lagere botdichtheid dan leeftijdsgenoten die sporten maar niet de pil nemen. Volgens een studie in Medicine & Science in Sports & Exercise bevordert sport de botaanmaak bij vrouwen tussen 18 en 31 jaar. Maar de pil zou dat positieve effect grotendeels te niet doen. De aanmaak van bot op jonge leeftijd is belangrijk om een optimale piekbotmassa te bereiken. De piekbotmassa of de maximale hoeveelheid botmassa die men opbouwt, wordt over het algemeen bereikt rond de leeftijd van 35 jaar. Daarna wordt minder bot aangemaakt dan er wordt afgebroken en neemt het “botkapitaal” af en wordt het beendergestel brozer.
Het onderzoek mat gedurende twee jaar de botdichtheid bij vier groepen vrouwen: sporters met en zonder de pil en niet-sportende vrouwen met of zonder pil. Bij sportende vrouwen zonder pil nam de botdichtheid met gemiddeld 1 à 2% toe. Bij vrouwen die geen sport beoefenen daalde de botdichtheid met 1 à 2%. Vrouwen die geen pil namen hadden doorgaans een hogere botdichtheid dan pilgebruiksters. Bij vrouwen die sporten en de pil namen lag de botdichtheid lager dan bij pilgebruiksters die geen sport doen.
Een mogelijke verklaring is dat de pil de oestrogeenspiegels in het bloed beïnvloedt en daardoor de botaanmaak ten gevolge van fysieke belasting afremt. Daarom is het volgens de onderzoekers zeer belangrijk dat vrouwen die de pil nemen en sport beoefenen alleszins voldoende calcium opnemen.
Bron: Medicine & Science in Sports & Exercise 2001, 873-880.
Lees ook: Osteoporose (botontkalking): symptomen, oorzaken en behandeling