Vruchtensappen: gezond of ongezond?
nieuws
Dagelijks een glas fruitsap drinken is prima. Drink liever niet meer, want er zit van nature ook veel suiker en zuur in vruchtensap. Ze kunnen zeker geen vers fruit vervangen.
Even goed als vers fruit?
In het algemeen bevatten groente- en fruitsappen veel minder vezels (vruchtvlees) dan verse groenten of fruit. Vezels stimuleren o.a. een goede darmwerking en zorgen voor een langer verzadigingsgevoel.
De glycemische index van vers fruit is ook lager dan van fruitsap, dat wil zeggen dat het bloedsuikergehalte minder stijgt door fruit in zijn geheel te eten dan door het te drinken.
Bij de productie- en conserveringstechnieken van fruitsappen, treedt er een ook verlies aan voedingsstoffen zoals vitamines op. Vers geperste fruitsappen hebben een minder groot verlies. Omdat vitaminen gevoelig zijn voor licht en lucht, moet u fruitsap het best onmiddellijk na de bereiding consumeren.
• Vervang niet meer dan de helft van het fruit per dag (aangeraden wordt 2 à 3 stuks) door vruchtensap, dus maximaal één glas per dag.
• Drink bij voorkeur sinaasappel- pompelmoes- of ananassap die het meest vitamine C bevatten. Vruchtensappen zoals appelsap en druivensap zijn niet geschikt om vers fruit te vervangen, omdat er geen vitamine C en vezel in zit.
Energiegehalte vergelijkbaar met frisdrank
Zelfs ongezoet, honderd procent puur fruitsap bevat veel suiker. Hoewel de suiker in vruchtensap natuurlijke suiker is afkomstig van het fruit en de suiker in frisdranken toegevoegde suiker is, is de caloriewaarde van deze suiker hetzelfde.
Concreet bevat een glas ongezoet sinaasappelsap (150 ml) ongeveer 14 gram suiker. Appelsap en druivensap bevatten respectievelijk zelfs 16 en 24 gram per glas. De energiewaarde van frisdranken (cola, limonade) en fruitsap (sinaasappelsap en appelsap) ligt daarom heel dicht bij elkaar: 40 à 45 kcal per 100 ml. Met andere woorden: drinkt u er te veel van, dan zal dit bijdragen aan een te hoge energie-inname en dus gewichtstoename.
Het grote probleem met gesuikerde dranken, zowel frisdrank als fruitsap, is dat die vrijwel onmiddellijk in het bloed worden opgenomen zonder enig verzadigingsgevoel en zonder dat onze eetlust wordt afgeremd. Dat zou verklaren waarom suikerrijke dranken gemakkelijk kunnen leiden tot overgewicht.
Slecht voor de tanden
Door de aanwezigheid van suiker en bepaalde zuren (zoals citroenzuur) kan fruitsap, net als frisdranken, tandbederf veroorzaken.
Door de zuren slijten het tandglazuur af (tanderosie). Hoe vaker tanden in contact komen met zuur, hoe groter de kans op erosie. Vruchtensap kan daarom het beste achter elkaar worden opgedronken om het aantal zuuraanvallen op het gebit beperkt te houden.
Door de suikers kunnen ook gaatjes ontstaan (tandcariës). Deze ontstaan doordat bacteriën de suikers in eten en drinken omzetten in zuren die gaatjes veroorzaken. De kans op gaatjes neemt toe als de suiker lang in de mond blijft.
• Het is beter om op op korte tijd enkele van die dranken te consumeren dan gespreid over de dag.
• Hou zure dranken niet te lang in de mond (bv. door de mond heen en weer spoelen, nippen aan uw drankjes). Drink het glas in één keer of op korte tijd leeg en spoel eventueel uw mond met een slok water.
• Wacht twee uur na het drinken van fruitsap (of frisdrank) om de tanden te poetsen.
• Beperk het gebruik van fruitsap tot de vaste eetmomenten. Als u tussendoor iets wilt eten én drinken, doe dat tegelijkertijd. Dan maakt u gebruik van slechts één eet- en drinkmoment.
• Fruitsap dat met calcium verrijkt is zou minder slecht zijn voor de tanden.
• Vers fruit dat in zijn geheel wordt gegeten is beter omdat het kauwen de aanmaak van speeksel stimuleert. Dit speeksel werkt als een buffer en spoelt de zuren sneller weg.
Brandend maagzuur
Vruchtensappen kunnen de maag prikkelen bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Zij kunnen last krijgen van brandend maagzuur.
Toch beter dan frisdrank
Uiteraard is fruitsap, door de aanbreng van belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen (o.a. vitamine C, B1 en B2), mineralen (zoals kalium) en bioactieve stoffen (zoals polyfenolen), gezonder en te verkiezen boven frisdranken, die alleen maar 'lege' calorieën bevatten.
Morgen: Welk fruitsap is het 'gezondst'?
Bronnen
www.vigez.be/nieuws/nieuwsarchief/is_vers_fruitsap_ongezond.html
www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vruchtensap.aspx