Taalgebruik op Facebook verandert in aanloop naar spoedopname
nieuws
Uit een nieuwe studie, gepubliceerd in Scientific Reports, blijkt dat de taal die mensen op Facebook gebruiken subtiel verandert voordat ze een bezoek brengen aan de spoedgevallendienst.
De onderzoekers van de studie kregen van 2.915 patiënten de toestemming om hun medische dossiers én de persoonlijke Facebookposts te analyseren. 419 personen hadden recent een bezoek gebracht aan de spoeddienst, met klachten die variëren van pijn op de borst tot zwangerschapsgerelateerde kwesties. Een computer analyseerde de Facebookberichten die maximum twee en een halve maand voor die spoedopname gepost werden en kon zo twee algoritmes ontdekken. In de Facebookposts kwamen opvallend meer familie- en gezondheidsgerelateerde onderwerpen aan bod, en het taalgebruik werd ook opvallend formeler. Meer angstige, verontrustende en depressieve taal en minder gevloek of uitspraken als ‘LOL’, wat zoveel wil zeggen als Laugh Out Loud of ‘lacht luid’.
Risicopatiënten alarmeren
"Hoe beter we de context begrijpen waarin mensen op zoek zijn naar zorg, hoe beter ze verzorgd kunnen worden," zei Guntuku, hoofdauteur van het rapport. "Hoewel dit onderzoek zich nog in een zeer vroeg stadium bevindt, kan het potentieel worden gebruikt om risicopatiënten te identificeren voor onmiddellijke follow-up. Bovendien kan de info gebruikt worden om meer proactieve berichtgeving mogelijk te maken, zodat patiënten die zich zorgen maken over hun gezondheidstoestand relevante informatie te zien krijgen.”
Depressie voorspellen
Een vorige studie waarbij dezelfde onderzoekers betrokken waren, toonde al aan dat het taalgebruik op Facebook ook een depressie kan voorspellen. Soms zelfs al drie maanden voor de officiële diagnose. De wetenschappers in kwestie zijn dan ook van plan om nog meer gerelateerde studies op poten te zetten, waarbij de gegevens van bredere populaties onder de loep genomen worden. Uiteraard mogen ze daarbij niet zomaar gegevens van sociale media plukken. Toestemming van de personen is vereist. "Elk onderzoek op dit gebied moet de privacy van de patiënt vooropstellen en daarnaast ook volledige transparantie bieden over waar, hoe en door wie deze info wordt geraadpleegd", aldus Guntuku.
Lees ook: Symptomen van depressie voorspellen dementie
Bronnen:
https://www.nature.com
https//www.sciencedaily.com
https://news.stonybrook.edu