Braces: werkzaamheid niet bewezen
nieuws
De werkzaamheid van de meeste braces is niet bewezen en ze zijn in ons land ook veel te duur, zegt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).
Een brace is een hulpmiddel dat het functieverlies van spieren of gewrichten helpt te compenseren. Braces worden gemaakt uit soepele stof, maar ook uit harde kunststof of zelfs metaal. Het KCE rapport neemt braces voor de hals, pols en knie onder de loep. De studie werd beperkt tot geprefabriceerde modellen.
De jaarlijkse uitgave van de ziekteverzekering voor de onderzochte braces bedraagt ongeveer 10 miljoen euro, waarbij de eigen bijdrage voor de patiënt kan oplopen tot enkele honderden euro, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een harde kniebrace.
Een internationale prijsvergelijking van de in België meest verkochte braces leert dat patiënt en ziekteverzekering in ons land gemiddeld meer betalen. Indien buitenlandse prijzen zouden gelden op de Belgische markt zou de totaalfactuur met een percentage tussen 25% tot 44% goedkoper uitvallen.
De terugbetaling van braces in België is niet gebonden aan bewezen werkzaamheid of kosteneffectiviteit. Zo is bijvoorbeeld van de halskragen in de ambulante zorg alleen de harde nuttig en dan enkel voor bepaalde patiënten met een halswervelbreuk. Polsbraces kunnen helpen bij carpal tunnel syndroom, reumatoïde artritis en artrose van de hand. Harde kniebraces zijn aangewezen voor artrose aan het binnenste kniecompartiment en welbepaalde letsels aan ligamenten en kruisbanden van de knie.
De volledige tekst van de studie is beschikbaar op de website van het KCE: www.kce.fgov.be (rubriek publicaties)