Kleurentherapie als behandeling bij mentale en fysieke gezondheidsproblemen

In dit artikel
Kleurentherapie als behandeling bij mentale en fysieke gezondheidsproblemen

dossier

Kleurentherapie, ook bekend als chromotherapie, is een therapievorm waarbij men kleur en licht gebruikt om bepaalde geestelijke en lichamelijke gezondheidsproblemen te behandelen. Hoewel kleurentherapie in de loop der jaren aan populariteit heeft gewonnen, is het nog steeds geen algemeen aanvaarde therapievorm in de westerse geneeskunde. Veel medische deskundigen beschouwen het als experimenteel.

Wat is kleurentherapie?

123_kleuren_therapie_chromotherapie_2022.jpg
Het uitgangspunt van kleurentherapie is dat verschillende kleuren verschillende reacties oproepen bij elk individu. Een gebrek aan een bepaalde kleur in je lichaam zou verantwoordelijk zijn voor je persoonlijke situatie. Volgens de Indiase filosofie versterken de zeven hoofdkleuren op het kleurenwiel de chakra's van ons lichaam.

Kleurentherapeuten geloven dat kleur ons lichaam binnen kan komen via onze ogen of via onze huid. Elke kleur die we kunnen zien, heeft zijn unieke golflengte met specifieke effecten op een persoon. Warme kleuren hebben meestal stimulerende effecten, terwijl men koele kleuren gebruikt voor kalmerende effecten.

De meest gebruikte kleuren bij kleurentherapie zijn:

  • Rood: rood wordt ingezet om iemand die zich moe of down voelt, weer op te peppen. Rood kan echter ook mensen triggeren die al gespannen zijn, en daarom gebruikt men het met de nodige omzichtigheid.
  • Blauw: chromotherapeuten gebruiken blauw om depressie en pijn te behandelen. Donkerdere tinten blauw zouden ook kalmerende eigenschappen hebben en kunnen helpen bij slapeloosheid of andere slaapstoornissen.
  • Groen: groen is de kleur van de natuur, en volgens chromotherapeuten kan deze kleur helpen bij het verlichten van stress en om te ontspannen.
  • Geel: geel gebruikt men om de stemming te verbeteren en geluksgevoelens te stimuleren.
  • Oranje: oranje kan, net als geel, helpen om gelukkige emoties bij mensen op te wekken. De heldere warme kleur zou ook de eetlust en de mentale activiteit kunnen stimuleren.

Lees ook: Sofrologie: een waardevol middel tegen stress

Twee technieken

Er zijn twee technieken die men hanteert bij kleurentherapie: 

  • Ofwel via het zicht: dan kijk je naar een bepaalde kleur in de hoop dat het de gewenste lichaamsreactie uitlokt.
  • Ofwel door de directe reflectie van bepaalde kleuren op delen van het lichaam. Ook dit zou een bepaald effect hebben op je lichaam.

Kleurentherapie als behandeling

Bij welke aandoeningen kan kleurentherapie helpen? Er zijn aanwijzingen dat kleurentherapie kan helpen bij volgende aandoeningen:

Kleurentherapie is evenwel een alternatieve geneeswijze. Er moet nog meer onderzoek worden uitgevoerd naar de effectiviteit en het kan dus niet als enige behandelingsvorm dienen bij deze aandoeningen.

Bronnen:
https://www.vindeentherapeut.be
https://www.verywellmind.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram