Komt u snel bij? Het ligt aan uw genen
nieuws
Blijft elk stukje chocolade ongenadig rond uw heupen of buik zitten terwijl het lijkt alsof anderen kunnen eten wat ze willen? Want sommigen al langer dachten, lijkt nu ook bevestigd: volgens de Britse professor Tim Spector ligt het aan uw genen.
Spector ontdekte in een nieuwe studie het AMY1-gen, dat een rol speelt bij de aanmaak van amylase. Dit enzym bevordert de snelle afbraak van koolhydraten en zetmeel in het speeksel.
Hoe meer kopieën je hebt van dit gen, hoe sneller koolhydraten en zetmeel kunnen afgebroken worden in de eerste fase van de vertering. Daarom wordt dit gen ook het ‘Atkins’-gen genoemd, naar het beroemde dieet waarbij je zo weinig mogelijk koolhydraten eet.
Spector, die zijn studie publiceerde in het tijdschrift Nature Genetics, kwam tot zijn conclusie na onderzoek van 5.000 mensen, waaronder 972 tweelingen. ‘Dit is de eerste metabolische aanwijzing dat iemand dikker kan worden dan iemand anders, hoewel hij toch hetzelfde voedsel eet’, zegt hij in The Times.