Wat zegt je gezicht over je gezondheid?

dossier Dat de staat van je nagels iets zegt over je gezondheid, dat weten we al langer dan vandaag. Maar wist je dat ook je gezicht een hoop prijsgeeft over je fysieke gesteldheid? We zetten negen zichtbare symptomen voor je op een rijtje. 

Lees ook: Wat zeggen je nagels over je gezondheid?

Gele ogen en een gele huid

Getty_gezicht_analyse_2023.jpg

© Getty Images

Een gelige huid en gele ogen kunnen symptomen zijn van icterus, beter bekend als geelzucht. Het wordt meestal veroorzaakt door een ophoping van bilirubine in het bloed. Bilirubine is een geelachtig pigment dat ontstaat bij de afbraak van rode bloedcellen. Normaal gesproken wordt bilirubine verwerkt door de lever en uitgescheiden in de gal, maar wanneer er problemen zijn met dit proces, kan het zich ophopen en leiden tot geelzucht. Mogelijke oorzaken zijn: leverproblemen, galblaasproblemen, hemolytische aandoeningen, blokkades in de galwegen, leverinfecties en genetische aandoeningen. 

Het is belangrijk op te merken dat geelzucht een symptoom is en geen specifieke diagnose. Als iemand last heeft van een gele huid en/of geel oogwit, is het essentieel om medisch advies in te winnen. Een arts kan de onderliggende oorzaak vaststellen door middel van fysiek onderzoek, medische geschiedenis en mogelijk aanvullende tests, zoals bloedonderzoek en scans.

Lees ook: Wat zijn de oorzaken en symptomen van geelzucht (icterus)?

Hangend ooglid

Een hangend ooglid, medisch bekend als "ptosis", verwijst naar een aandoening waarbij het bovenste ooglid lager hangt dan normaal. Dit kan één ooglid of beide oogleden aantasten. Ptosis kan variëren in ernst, van een subtiel dalend ooglid tot een toestand waarbij het ooglid het gezichtsveld belemmert.

De behandeling van ptosis hangt af van de onderliggende oorzaak en de ernst van de aandoening. In sommige gevallen kan chirurgische correctie nodig zijn om het ooglid te liften en het gezichtsveld te herstellen. Als je merkt dat je last hebt van een hangend ooglid, is het raadzaam om een oogarts te raadplegen voor een juiste diagnose en passende behandelingsopties.

Lees ook: Entropion en ectropion: een naar binnen of naar buiten gedraaid onderste ooglid

Fijne adertjes

Fijne adertjes, of teleangiëctasieën,  in het gezicht kunnen heel wat verschillende oorzaken hebben. Langdurige blootstelling aan de zon en een hoge bloeddruk bijvoorbeeld, maar ook sommige huidaandoeningen zoals rosacea, kunnen leiden tot verwijde bloedvaten in het gezicht. 

Als je je zorgen maakt over de adertjes in je gezicht, is het raadzaam om een dermatoloog te raadplegen. Deze specialist kan de oorzaak bepalen en je adviseren over mogelijke behandelingsopties, zoals lasertherapie, elektrocoagulatie of sclerotherapie, afhankelijk van de ernst en oorzaak van de adertjes.

Lees ook: Couperose: oorzaak en behandeling

Moedervlekken

Naevi, beter bekend als moedervlekken, zijn gekleurde vlekjes of ophopingen van pigmentcellen in de huid. Ze kunnen verschillende groottes, vormen en kleuren hebben. Meestal zijn ze goedaardig, maar het is toch belangrijk om te controleren of ze geen veranderingen ondergaan. Het gaat dan bijvoorbeeld over plotse groei, kleurwijzigingen of veranderingen in de vorm. Die wijzigingen kunnen een signaal zijn dat de moedervlek kwaadaardig wordt en zich ontwikkelt tot huidkanker. Raadpleeg in dat geval zeker een dermatoloog. Ook als je een groot aantal moedervlekken hebt en een geschiedenis van huidkanker in de familie hebt, is het belangrijk om regelmatig je huid te laten onderzoeken door een medische professional. 

Om moedervlekken te monitoren op huidkanker wordt vaak de ABCDE-regel gebruikt: 

  • Asymmetrie: de ene helft van de vlek of moedervlek heeft een andere kleur of vorm dan de andere helft.
  • Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand.
  • Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren.
  • Diameter: de  vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter.
  • Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.

Lees ook: Soorten huidkanker: welke vlekjes zijn mogelijk kwaadaardig?

Huiduitslag op gezicht

Vlindereczeem, ook bekend als vlindervormige uitslag, is een term die wordt gebruikt om een rode uitslag te beschrijven die de vorm van vlindervleugels heeft en zich uitstrekt over de wangen en neusbrug. Deze uitslag wordt vaak geassocieerd met systemische lupus erythematosus (SLE), een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem gezond weefsel aanvalt. Het kan echter ook veroorzaakt worden door andere factoren. Als je een vlindervormige uitslag of uitslag op je gezicht hebt, raadpleeg dan zeker je dokter. 

Lees ook: Wat zijn die rode vlekken of bultjes op je huid?

Dunner wordende wenkbrauwen

Hoewel haargroei grotendeels erfelijk bepaald is, kunnen er ook andere oorzaken aan de basis liggen van haaruitval of dunner wordende wenkbrauwen. De meestvoorkomende redenen zijn een te trage schildklier of bloedarmoede door een gebrek aan ijzer. Of de wenkbrauwen ooit nog teruggroeien hangt af van de oorzaak: afgestorven follikels zijn niet meer te redden, maar bij sommige medische redenen zoals stress, is het wel mogelijk dat de haartjes opnieuw groeien.

Lees ook: 9 tips tegen puistjes: wat moet je wel of niet doen?

Blaasjes of zweertjes rond je mond

Blaasjes of zweertjes rond de mond kunnen verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is herpes simplex-virus (HSV), dat verantwoordelijk is voor koortslippen. Er zijn twee hoofdtypen van dit virus:

  • Herpes Simplex Virus type 1 (HSV-1): Dit type virus veroorzaakt meestal koortslippen rond de mond, maar het kan ook genitale herpes veroorzaken. Koortslippen bestaan uit kleine, pijnlijke blaasjes op of rond de lippen. Ze kunnen jeuken, branden en na verloop van tijd openbarsten, waardoor korstjes ontstaan.
  • Herpes Simplex Virus type 2 (HSV-2): Dit type virus is meestal geassocieerd met genitale herpes, maar het kan ook koortsblazen veroorzaken, zij het minder vaak.


      Als je blaasjes of zweertjes rond je mond hebt die niet binnen een redelijke tijd genezen, zich verspreiden of gepaard gaan met ernstige pijn, is het raadzaam om een arts of dermatoloog te. raadplegen. Die kan de juiste diagnose stellen en je adviseren over de juiste behandeling. 
      Naast herpes kunnen er andere oorzaken zijn voor blaasjes of zweertjes rond de mond, waaronder: aften, allergische reacties, schimmelinfecties en hand-voet-mondziekte. 

      Lees ook: Koortsblaas of koortslip: oorzaak en behandeling

      Gebarsten lippen

      Gebarsten lippen kunnen worden veroorzaakt door diverse factoren, waaronder droog weer, lage luchtvochtigheid, overmatige blootstelling aan UV, lipbijten, allergische reacties op lipverzorgingsproducten, en zelfs medicatie. Voorkom gebarsten lippen door regelmatig een hydraterende lippenbalsem aan te brengen. Vermijd ook het likken of bijten op je lippen, want dat kan de situatie verergeren. Drink voldoende water en overweeg producten zonder irriterende ingrediënten. Als gebarsten lippen aanhouden of gepaard gaan met infectiesymptomen, raadpleeg dan een arts voor passend advies en behandeling.

      Lees ook: 10 tips tegen gesprongen lippen

      Haar op ongebruikelijke plaatsen

      Haar op de kin of rond de oren en wenkbrauwen bij mannen duiden vaak op normale veroudering. Bij jongere vrouwen kunnen gezichtshaartjes echter een indicatie zijn van het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), een aandoening die het moeilijker kan maken om kinderen te krijgen. Het is dus van belang dat jonge vrouwen met overmatige gezichtsbeharing een bezoek aan de huisarts overwegen. Daarnaast kan een aanzienlijk aantal puistjes op de kin ook een signaal zijn van PCOS.

      Lees ook: Hirsutisme: wat kan je doen tegen ongewenste haargroei?

      Bronnen: 
      https://www.gezondheidsnet.nl
      https://www.oogartsen.nl
      https://www.gezondheidenwetenschap.be
      https://reumanederland.nl
      https://www.degynaecoloog.nl


      Laatst bijgewerkt: september 2023

      Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

      eenvoudig terug uit te schrijven
      Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
      volgopfacebook

      volgopinstagram