Wat doen wanneer iemand door de bliksem wordt getroffen?
nieuws
Wanneer iemand direct of indirect getroffen wordt door de bliksem, is er een kans van ongeveer 50% dat hij/zij het overleeft. In veel gevallen waar snel een langdurige hartmassage en kunstmatige ademhaling werden toegepast, overleefde de getroffene.
Iemand die natte kleren draagt loopt een groter risico op ernstige schade dan iemand die helemaal droog is. Wel kan de persoon een hartstilstand krijgen en bewusteloos raken. Ook kan tijdelijke blindheid en/of doofheid optreden, ernstige brandwonden, spierschade... Het geheugenverlies verdwijnt volledig na enkele uren en de bewusteloosheid kan enkele minuten tot enkele uren duren. De verlamming treft meestal slechts de benen en soms de armen. Ze duurt maximum één dag en er werden tot nu toe nog geen blijvende verlammingen vastgesteld.
Indien iemand door de bliksem wordt getroffen, moet hij/zij zo snel mogelijk verzorgd worden. Iemand die door de bliksem is getroffen is niet elektrisch geladen en kan dus zonder risico aangeraakt worden.
• Breng het slachtoffer naar een veilige plaats. Zorg er ook voor om zelf niet te worden getroffen.
• Verwittig zo snel mogelijk de hulpdiensten (100 of 112 als u een gsm gebruikt). Bied de eerste hulp (mond-op-mond-beademing, eventueel hartmassage, verzorging brandwonden...) in afwachting van overbrenging naar het ziekenhuis. Ga met de reanimatie door tot de hartslag en/of de ademhaling op gang komt, of tot aankomst van de hulpdiensten.
• Voorkom onderkoeling van het slachtoffer. Leg zo mogelijk de romp en het hoofd lager dan benen en armen. Laat het slachtoffer zo weinig mogelijk bewegen in afwachting van de komst van de hulpdiensten.
• Raadpleeg na een blikseminslag steeds een arts, zelfs al lijken de letsels best mee te vallen. Er is steeds een mogelijkheid op ernstige inwendige letsels.