Tips om beter te slapen met een verstopte neus

123m-kater-moe-bed-23-12-19.jpg

dossier

Een allergie, verkoudheid of griep kunnen je opzadelen met een neus die helemaal verstopt zit. Daar kan je nachtrust zwaar onder lijden: je hebt moeite om in slaap te vallen of je wordt wakker met het gevoel dat je geen adem kan halen. Nochtans is slaap van vitaal belang voor het genezen van infecties. Met onderstaande tips voorkom je dat een verstopte neus je nachtrust ondermijnt.

Lees ook: 20 tips om beter te slapen

10 tips die helpen bij een verstopte neus

Til je hoofd op. Verstopping in de neus is 's nachts vaak erger, omdat de neus en de bijholten dan moeilijker kunnen draineren. Daardoor hoopt het slijm zich op in je hoofd, waardoor het moeilijker wordt om te ademen en je 's ochtends mogelijk last krijgt van sinushoofdpijn. Probeer je hoofd wat hoger te leggen op een paar kussens om de sinussen gemakkelijker te laten afvloeien.
Gebruik een luchtbevochtiger. Een droge neus kan pijnlijk aanvoelen en gevoeliger zijn voor slijm. Luchtbevochtigers maken de lucht vochtiger, voorkomen overmatige droogheid en verminderen de pijn die optreedt als je ademt met een verstopte neus.
Plaats de nodige zaken binnen handbereik. Als je ’s nachts moet opstaan om water of tissues te halen, is de kans reëel dat je de slaap niet meer kan vatten. Zet dus een doos tissues en een fles water bij je bed, zodat de nachtelijke onderbrekingen korter en minder verstorend worden.
Eet honing. Een verstopte neus kan ertoe leiden dat je door de mond ademt, waardoor je keel droog en pijnlijk wordt. Dat maakt het moeilijker om te slapen. Honing omhult de keel en maakt het ongemak lichter. Uit onderzoek blijkt dat honing zelfs kan werken als een hoestonderdrukker. 

Lees ook: Helpt honing bij keelpijn?

Lees ook: Hoe vermijd je dat honing aan je lepel blijft plakken?

Neem een stomende douche voor het slapengaan. Hete stoom kan helpen om de sinussen te openen. Stoom maakt het opgedroogde slijm los en helpt de neus leeg te maken voor het slapengaan, waardoor pijn en verstopping afnemen. Een warme douche kan ook helpen om te ontspannen.
Gebruik een zoutspoeling. Een zoutspray of -spoeling die een kleine hoeveelheid zout bevat gemengd in steriel water, kan helpen verstopte sinussen door te spoelen. De spoelingen helpen namelijk irritatie en zwelling in de neus te verlichten. Zoutspoelingen die geen medicijnen bevatten, mag je meerdere keren per nacht gebruiken. 
Draag een neusstrip. Neusstrips worden op de neusbrug bevestigd en trekken de neusgaten iets naar buiten. Een neusstrip helpt niet alleen tegen het snurken, het kan je ook helpen makkelijker adem te halen als je een verstopte neus hebt. 

Lees ook: Tellen de uren slaap voor middernacht dubbel?

Neem mentholpastilles. Wanneer mentholreceptoren in de neus worden geactiveerd, geven ze het gevoel dat er lucht door de neus stroomt. Hoewel menthol de verstopte neus niet verlicht, kan het de ademhaling wel vergemakkelijken. Menthol kan ook helpen bij andere verkoudheidssymptomen, zoals hoesten of een keelpijn. Mentholpastilles zijn vrij verkrijgbaar en hebben weinig bijwerkingen.
Vermijd alcohol. Als je al een verstopte neus hebt, kan drinken het nog erger maken. Bij ongeveer 3,4 procent van de mensen veroorzaakt alcoholgebruik symptomen van de bovenste luchtwegen, zoals niezen en een verstopte of loopneus. Alcohol verhoogt bovendien de urineproductie, waardoor je moeilijker gehydrateerd blijft. Als je uitgedroogd bent, is je slijm dikker en kan het niet zo gemakkelijk afvloeien. Alcohol kan ook een negatieve invloed hebben op je slaap. Als je ziek bent, is het dus beter om alcohol helemaal te vermijden.
Neem NSAID (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen). Ze verlichten ontstekingen en pijn. Studies hebben aangetoond dat NSAID’s bovendien effectief kunnen zijn bij de behandeling van verkoudheidssymptomen, zoals: niezen, hoofdpijn, oorpijn, gewrichts- en spierpijn en koorts. Sommige NSAID's, zoals Ibuprofen en aspirine zijn zonder voorschrift verkrijgbaar. 

Lees ook: Welke middeltjes helpen (niet) tegen verkoudheid?

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.everydayhealth.com
https://www.medicalnewstoday.com

Lees ook: Hoelang duurt een verkoudheid en hoe raak je er sneller van af?

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram