Cyberseks: Bestaat seksverslaving?

123-comp-online-daten-cybers-170-01.jpg

nieuws Internet zou een groeiende seksobsessie veroorzaken. Als seks een obsessie is en seksuele verlangens uw leven domineren, dan kan er sprake zijn van seksverslaving. Aangenomen wordt dat het aantal mensen dat gevoelig is voor seksverslaving toeneemt. Volgens het Sexpert-onderzoek uit 2013 geeft 1,5% van de seksueel actieve bevolking in Vlaanderen aan 'een extreem verhoogd' seksueel verlangen te hebben.

Met seksverslaving wordt een sterk en onverzadigbaar seksueel verlangen bedoeld dat ervaren wordt als een dwang. Het gedrag is niet te stoppen en leidt tot allerlei problemen: schuldgevoelens, depressie, relatieproblemen, financiële problemen of problemen met justitie.

Of seksverslaving echt bestaat, staat echter ter discussie. Seksverslaving is bijvoorbeeld niet opgenomen in de DSM IV (Diagnostical Statistical Manual). De DSM IV is een wereldwijd gebruikt boek waarin de diagnostische criteria van psychische stoornissen beschreven zijn. In de vorige editie van de DSM stond het nog wel vermeld.

Kenmerken van seksverslaving
U loopt gevaar om seksverslaafd te worden als u bij uzelf merkt dat:
• uw behoefte aan seksuele prikkels toeneemt
• seks een obsessie aan het worden is
• u steeds meer of vaker de seksuele gedragingen moeten uitoefenen omdat het huidige niveau niet meer voldoet (meer, vaker,extremer)
• seks een manier geworden is om met negatieve emoties om te gaan
• uw behoefte aan seks wordt een steeds groter geheim waar u niet over durft te praten. U schaamt zich, liegt of verzint smoesjes.
• u krijgt problemen met uw relaties en de problemen worden steeds groter.
Typisch gedrag voor seksverslaafden is bijvoorbeeld dwangmatig masturberen, voortdurend naar porno kijken, sekslijnen bellen, prostituees opzoeken…

Wat kunt u eraan doen?
Wanneer u vermoedt dat u een probleem hebt, moet u professionele help zoeken bij een seksuoloog, psycholoog of uw huisarts. Mogelijk is cognitieve gedragstherapie (individueel en/of in groepsverband) geschikt voor u, al of niet gecombineerd met een medische behandeling.

Er bestaan ook groepen waar lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten (www.anoniemeseksverslaafden.be/ - www.sexaholicsanonymous.be/).

Meer info
www.seksualiteit.be/lichaam/seksuele-problemen/seksverslaving
www.jellinek.nl/ben-ik-verslaafd/seksverslaving/


Laatst bijgewerkt: januari 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram