Kalkoen: lekker en gezond
nieuws
Kalkoen behoort nog altijd tot de traditionele gerechten voor de kersttafel. Gevogelte in het algemeen en kalkoen in het bijzonder is mager en licht verteerbaar. Afhankelijk van het preciese deel bevat een kalkoen 3 tot 15% vet. Bij gevogelte zit het vet meestal onder de huid, zodat het verwijderen van het vel aan te raden is. Zo bevat kalkoen met vel 10 percent meer vet dan kalkoen zonder vel. Een hele kalkoen met vel levert ong. 140 Kcal per 100 g vlees (onbereid), een kalkoenfilet ong. 85 Kcal en een kalkoenbil ong. 120 Kcal. Dat is minder dan een vergelijkbaar stuk kip en veel minder dan het meeste ‘rode’ vlees.
Probleem is de manier waarop de kalkoen wordt bereid. Omdat het vlees nogal droog kan zijn, wordt meestal nogal wat bereidingsvet gebruikt, soms ook spek en/of een vulling. Daardoor neemt het vetgehalte van een bereide kalkoen flink toe en krijgt u ook veel meer calorieën binnen. Het is dus belangrijk dat bij de bereidingswijze niet te veel vetstof of vette sauzen gebruikt worden. In plaats van een vleesvulling zou u bijvoorbeeld een groentenvulling op basis van wortelen, ui en champignons kunnen gebruiken. Of in plaats van een hele kalkoen, gebruikt u alleen de magere filets.
Hygiëne
Zoals voor alle gevogelte is het belangrijk dat een kalkoengerecht altijd door en door gaar is om besmetting door ziekmakende bacteriën (zoals salmonella en campylobacter) te voorkomen. Het vlees is gaar wanneer het ondoorschijnend wit is geworden; wanneer erin geprikt wordt, komt er helder vleessap uit. Goed gaar vlees laat gemakkelijk los van het bot.
Was bestek, snijplanken, borden of bakjes die u voor de rauwe kalkoen hebt gebruikt goed af voor u ze weer gebruikt. Was na het snijden van rauwe kalkoen ook de handen met water en zeep en droog ze goed af met een schone handdoek. Dat voorkomt dat bacteriën van rauwe kip op bereide producten worden overgebracht (kruisbesmetting).
• Zodra u kalkoen hebt gekocht moet het zo snel mogelijk in de koelkast (temp. 2-4°C) gelegd worden.
• Bereid kalkoen bij voorkeur nog dezelfde dag. Bewaar verse kalkoen niet langer dan drie dagen na de aankoopdag. Op voorverpakte kalkoenproducten staat een houdbaarheidsdatum vermeld.
• Een al bereid kalkoengerecht kan, als het goed is afgekoeld, in de koelkast nog 2 à 3 dagen worden bewaard.
• Houd kalkoen gescheiden van overige vleessoorten. Let er ook op dat vocht van rauwe of ontdooide kalkoen niet kan lekken (bijvoorbeeld in de koelkast) op ander eten
• Kalkoen uit de diepvries kunt u het best in de koelkast ontdooien.