- nieuwsDuurzaam en lokaal samenwerken voor een betere perinatale gezinsondersteuning
- dossier10 tekenen dat je bijna zal bevallen
- dossierListeriose: wat zijn de symptomen bij besmetting met listeria?
- nieuwsVeilig van start: vaccinatie tijdens de zwangerschap
- dossierUterus bicornis: een ‘dubbele baarmoeder’
Hoe werkt een ovulatietest?
dossier Probeer je zwanger te worden? Een ovulatietest kan helpen om te bepalen wanneer je vruchtbaar bent, en geeft in 99 % van de gevallen een juiste uitslag.
Wat is een ovulatietest?
Lees ook: Wanneer ben ik vruchtbaar?
Hoe voer je een ovulatietest uit?
Zoals bij een zwangerschapstest plas je bij een ovulatietest rechtstreeks op het teststrookje. Als je dat niet fijn vindt, plas je eerst in een bekertje en dompel je het staafje achteraf even onder. Na drie minuten is het resultaat op het teststrookje af te lezen. Afhankelijk van het merk, komt er een plusje of een gekleurd streepje tevoorschijn. Lees ook zeker altijd de bijsluiter.
Wanneer voer best ik een ovulatietest uit?
De LH-piek komt ’s morgens op gang en bereikt rond twaalf uur ’s middags een hoogtepunt. Daarom voer je een ovulatietest best uit rond de middag. De eerste test voer je best vier dagen voor je verwachte eisprong uit. Daarvoor moet je natuurlijk wel de lengte van je menstruatiecyclus kennen. Als je een onregelmatige cyclus hebt, neem dan de kortste cyclus als uitgangspunt. Als je cyclus 26 dagen duurt, begin je dus te testen op dag 8. Als je cyclus 27 dagen duurt, op dag 9. Bij 28 dagen op dag 10 enzovoort. Je blijft dagelijks testen tot je een positief resultaat hebt. Dat kan verschillen van cyclus tot cyclus. Let wel, als je net gestopt bent met de pil of je een hormonenkuur volgt om de eisprong te stimuleren, krijg je mogelijks een vals positief resultaat