- dossierVan poliepen tot darmkanker: het belang van screening
- dossierDarmonderzoek: alles over een coloscopie
- dossierBevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker: uitstrijkje en HPV-test
- dossierHPV-test in plaats van uitstrijkje: wat is het verschil?
- dossierMoet je ook na de menopauze een uitstrijkje of HPV-test laten nemen?
Doe-het-zelf zaadtest met smartphone
nieuws
Amerikaanse onderzoekers hebben een doe-het-zelf spermatest ontwikkeld die onder meer gebruik maakt van de software van een smartphone. Uit hun onderzoek blijkt dat een analyse tot 98 procent zekerheid de kwaliteit van een spermamonster kan voorspellen, gebaseerd op de WHO criteria. De resultaten werden gepubliceerd in Science Translational Medicine.
Volgens de onderzoekers is de nieuwe doe-het-zelf test goedkoop, accuraat en kan het systeem binnen vijf seconden een uitslag geven. Om de gezondheid van sperma te garanderen gingen de onderzoekers uit van de criteria van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, die voorschrijft dat het zaad ten minste 15 miljoen zaadcellen per milliliter moet bevatten (en die een bepaalde mate van beweeglijkheid moeten hebben). De onderzoekers testten hun apparaatje op 350 spermamonsters en wisten in 98 procent van de gevallen deze criteria goed te voorspellen. Ook mensen zonder medische achtergrond of training konden de doe-het-zelf zaadtest gebruiken.
Opzetstuk op smartphone
De test bestaat uit een opzetstuk dat aan een smartphone wordt gekoppeld, en een wegwerp cup waar het zaadmonster in gaat. Gebruikers krijgen een klein pompje waarmee ze wat sperma van de cup in de microchip laden. Die microchip wordt vervolgens weer in het opzetstuk geklikt dat gebruik maakt de camera van de smartphone. Via een speciaal ontworpen smartphone applicatie krijgen gebruikers stap voor stap uitleg hoe de test werkt. Totale productiekosten voor de zelftest (minus de software): $4,45.
Is het wel een goed idee?
Volgens Sjoerd Repping, hoogleraar en hoofd van de afdeling voortplantingsgeneeskunde in het Academisch Meisch Centrum Amsterdam AMC, moet je oppassen met de resultaten van dergelijke huis-tuin-en keukentests. In een interview met De Volkskrant zegt hij: “Als je zaadkwaliteit buiten het WHO-criterium valt, ben je zeker niet meteen onvruchtbaar. Pas als je helemaal geen spermacellen hebt, is de kans op spontane zwangerschap nul. Het is mooi dat je nu in de beslotenheid van je woonkamer je sperma kunt testen, maar ik ben bang dat veel mannen straks onterecht denken dat ze helemaal onvruchtbaar zijn en dan overgaan op onnodige en kostbare IVF-behandelingen.”
Het ziekenhuis Brigham and Women’s Hospital and Massachusetts General Hospital dat de test ontwikkelde, meldt op de website dat er vervolgtesten worden gedaan om dit prototype te verbeteren, en dat de onderzoekers in de toekomst goedkeuring gaan vragen aan de FDA om de doe-het-zelftest op de markt te brengen.
Bron:
http://stm.sciencemag.org/content/9/382/eaai7863.full
http://www.brighamandwomens.org/about_bwh/publicaffairs/news/pressreleases/PressRelease.aspx?sub=0&PageID=2658
http://www.smarthealth.nl/2017/03/27/smartphone-spermatest/
http://www.volkskrant.nl/wetenschap/onderzoekers-uit-boston-introduceren-doe-het-zelf-spermatest-op-je-smartphone~a4477702/
INGRID: hier vindt je filmpje over de test
https://youtu.be/6EhZtbjUAsc