- nieuwsWat zullen de meest voorkomende en meest dodelijke types kanker zijn in de nabije toekomst?
- dossierEierstokkanker: symptomen en overlevingskans
- dossierBorstkanker bij mannen: symptomen en overlevingskans
- dossierWat zijn de symptomen van nierkanker?
- dossierVan poliepen tot darmkanker: het belang van screening
Kom op tegen Kanker wil dat vruchtbaarheidsbehandeling kankerpatiënten wordt terugbetaald
nieuws
De hoge kostprijs van vruchtbaarheidsbehandelingen zet de kinderwens van jonge kankerpatiënten nog al te vaak op de helling. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Kankerlijn. Ook de hoge kostprijs voor tandzorg en de moeilijkheid voor zelfstandigen om na kanker nog een verzekering gewaarborgd inkomen af te sluiten, worden aangekaart.
Kom op tegen Kanker dringt er bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block op aan werk te maken van haar belofte om de kosten van het invriezen van zaad- of eicellen terug te betalen.Door heelkunde, chemo- of radiotherapie kunnen kankerpatiënten minder vruchtbaar of helemaal onvruchtbaar worden. Hun vruchtbaarheid kan bewaard worden door sperma, eicellen en eierstokweefsel in te vriezen. Deze techniek kost echter al snel enkele duizenden euro’s. Kankerpatiënten die na hun behandeling nog kinderen willen krijgen, moeten dat geld tot op de dag van vandaag zelf ophoesten. Dat is voor vele patiënten, vaak nog student, geen evidentie.
Marc Michils, directeur: ‘Het kan niet door de beugel dat kankerpatiënten financieel moeten opdraaien voor een vruchtbaarheidsbehandeling die het gevolg is van de behandeling van hun ziekte. We vinden het al helemaal onaanvaardbaar dat sommigen hun kinderwens moeten laten varen, omdat ze het allemaal niet kunnen betalen. Op jonge leeftijd kanker krijgen is al erg genoeg. Geef deze mensen niet nog extra zorgen. Daarom doen we een warme oproep aan minister De Block om vruchtbaarheidsbehandelingen bij kankerpatiënten voortaan terug te betalen.’
Ook de hoge kostprijs voor tandzorg, de moeilijkheid voor zelfstandigen om een verzekering gewaarborgd inkomen af te sluiten na kanker, het verlies van kinderbijslag bij studerende jongeren, de nood aan expertisecentra en de terugbetaling van borstreconstructie met eigen weefsel zijn knelpunten die aangekaart werden bij de Kankerlijn. Meer informatie vindt u in het jaarrapport van Kom op tegen Kanker.
U kunt het Jaarrapport hier downloaden
http://www.komoptegenkanker.be/sites/kotk/files/jvs_kankerlijn_2016-def.pdf