- dossierLeeftijdsgebonden maculadegeneratie: oogziekte door netvliesslijtage
- dossierSlecht of wazig zicht: zo kan je oogproblemen bij kinderen herkennen
- nieuwsGratis oogtest tijdens Week van het Zien
- nieuwsMeekleurende glazen voor een optimaal zicht: twee vliegen in één klap
- dossierDroge ogen: de effecten van hyaluronzuur in de ogen
Geneesmiddel tegen maculaire degeneratie terugbetaald
nieuws
Vanaf eind oktober 2007 wordt het nieuwe geneesmiddel Ranibizumab (merknaam Lucentis) tegen bepaalde vormen van maculaire degeneratie terugbetaald door de ziekteverzekering. Lucentis is sinds juli 2007 beschikbaar op de Belgische markt maar is zeer duur. Door de terugbetaling zal de patiënt nog 150 euro per inspuiting moeten betalen. Het geneesmiddel moet elke zes tot acht weken in het oog worden ingespoten om de ziekte te te vertragen of zelfs te stoppen.
Lucentis wordt voorgeschreven voor de behandeling van patiënten met de ‘natte’ vorm van leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Deze ziekte tast het centrale deel van het netvlies (macula) in het achterste deel van het oog aan en veroorzaakt verlies van het gezichtsvermogen. De macula is verantwoordelijk voor het centrale gezichtsvermogen dat nodig is om details te kunnen zien voor dagelijkse activiteiten als autorijden, lezen en het herkennen van gezichten.
De natte vorm van LMD wordt veroorzaakt door abnormale groei van bloedvaten onder de macula waaruit vocht en bloed kunnen weglekken. Zonder behandeling is slechtziendheid of zelfs algeheel verlies van het zicht het gevolg.
Het werkzame bestanddeel in Lucentis, ranibizumab, is een klein deel van een monoklonaal antilichaam (een type eiwit) die een bepaalde stof (vasculaire endotheliale groeifactor) blokkeert. Deze groeifactor komt in hoge concentraties voor in de ogen van patiënten met maculaire degeneratie en zorgt ervoor dat bloedvaten uitgroeien en dat hieruit vocht weglekt. Door deze factor te blokkeren vermindert ranibizumab de groei van de bloedvaten en de lekkage. Hierdoor wordt de verslechtering van het gezichtsvermogen vertraagd of zelfs stopgezet.
Naar schatting zouden in België 275.000 slechtzienden en blinden met dit geneesmiddel kunnen geholpen worden.
Lucentis wordt toegediend als een injectie in het aangedane oog. De eerste 3 maanden wordt elke maand één injectie gegeven. Hierna moet het gezichtsvermogen van de patiënt elke maand worden gecontroleerd en als dit achteruit is gegaan, moet opnieuw een injectie worden toegediend. De tijd tussen de injecties mag niet korter zijn dan 1 maand. Lucentis moet worden toegediend door een oogarts die ervaring heeft met het toedienen van dit type injectie.
Lees ook: Leeftijdsgebonden maculadegeneratie: oogziekte door netvliesslijtage